renta po ojcu,jak sie o nią starać?

• Autor wątku Autor wątku wioletka12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wioletka12345

Użytkownik
Odpowiedzi
35
witam.mam 19lat i jestem uczennicą.mój ojciec zmarł 4lata temu.moja matka była z nim po rozwodzie.starała sie o rente dla mnie i młodszego brata ale w zus-ie powiedziano jej, ze mój ojciec nie miał wystarczająco przepracowanych lat abysmy my mogli miec po nim rente.obecnie moja matka ma konkubenta i zyjemy juz bardzo długo w konflikcie.bardzo chciałabym sie wyprowadzic gdyz zycie z nimi to piekło.na kazdym kroku słysze ze mam przerwac szkołe i isc do pracy a jak nie to mam sie wyprowadzic.ta renta bardzo by mi pomogła ,bo mogłabym zyc sama i jednoczesnie sie uczyc.co mam zrobic?:(

Witam,
Nie chcę Pani robic żadnych nadziei na rentę rodzinną, ale nie daje mi spokoju "...ale w zus-ie powiedziano", bo np. czy jest Pani pewna, że w ZUS-ie przedstawione zostały wszystkie okresy pracy Pani ojca, jest Pani pełnoletnia i może sama udać się ZUS na informację. Bo ja bym nie pewna, jakbym nie miała czarno na białym.
Obecnie jako uczennica może Pani ubiegać się np. o stypendium socjalne czy naukowe, a niedalekiej przyszłości np. wybrac szkołę zaoczną a w ciągu tygodnia pracę.
Powodzenia.

Ostatnia edycja:
Powrót