Renta po ojcu pracującym w Holandii

• Autor wątku Autor wątku klarysa71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klarysa71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Mam 10-letnią córkę, mój mąż od 3 lat pracował przez UITZENDORGANISATIE w Holandii.Jego stosunek pracy ustał 27.04.10 i w tym samym dniu złożyliśmy dokumenty w tutejszym UWV (biuro pośrednictwa pracy).05.05.10 w tragicznym wypadku mąż stracił życie (wypadek miał miejsce na terenie Polski).Mój mąż był jedynym żywicielem rodziny.W tej chwili zostałyśmy obie z córką bez środków do życia.Jesteśmy wszyscy zameldowani w GEMETTE, córka chodzi tu do szkoły.Chcę wrócić do kraju bo nie mam środków na życie tutaj.Czy mojemu dziecku należy się renta po zmarłym ojcu?
Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Witam,
jeśli Pani mażonek przez 3 lata podlegał ubezpieczeniu społecznemu z tytułu zatrudnienia powinno być ustalone prawo do renty, jeśli się nic nie zmieniło to w instytucji Sociale Verzekeringsbank (Bank Ubezpieczeń Społecznych) tel. +(31 20) 656 56 83.
Jeśli Pani małżonek miał również okresy ubezpieczenia społecznego w Polsce np. z tyt. zatrudnienia, można składać wniosek również o polską rentę rodzinną (ZUS w Warszawie + 48 (22) 569-35-93).
Pozostaje jeszcze kwestia zasiłku pogrzebowego czy z Polski czy z Holandii.

Dziękuję "Artisha"!
SVB zajęło sie moimi sprawami, wszystko przebiega dość sprawnie.
Jak dotąd jestem bardzo mile zaskoczona kompetencją i chęcią współpracy holenderskich urzędów.

Powrót