Renta po śmierci ojca za granicą z kim się kontaktować o informacje w tej sprawie?!

• Autor wątku Autor wątku szpulka28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szpulka28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam pytanie.
Mój tata ponad rok temu umarł za granicą w Wielkiej Brytanii. Tam pracował, poprzednio zaś przepracował wiele lat w Polsce. Ale nie w tym sprawa.
Mój tata umarł w lutym, a w lipcu skompletowaliśmy wszystkie dokumenty, które złożyliśmy do ZUSu-były to wakacje i ja jako, że skończyłam Liceum Ogólnokształcące i dostałam się na studia otrzymałam wiadomość listowną z Warszawy przez oddział w Olsztynie, że należy dosłać dokument świadczący o dostaniu się na studia i ich podjęciu. Dokument dosłaliśmy i otrzymaliśmy jeszcze zwrotną informację, że dotarł i tak od tego momentu nie mamy żadnej informacji o postępowaniu w tej sprawie. Dzwoniliśmy niejednokrotnie pod numery jakie znaleźliśmy w internecie i jakie podano nam w ZUSie w naszym mieście. Telefony albo nie odpowiadają, albo słychać informację w słuchawce, że taki numer nie istnieje. Moja mama osobiście pojechała do oddziału w Olsztynie i tam pracowniczki dzwoniły do Oddziału w Warszawie bez żadnego skutku. Nikt nie odzywa się po drugiej stronie. Co robić w tej sprawie? Ja jako studentka pierwszego roku jak i moja rodzina z powodu kłopotów finansowych ledwo wiążemy koniec z końcem. Brat uczy się w gimnazjum i również nie otrzymuje pieniędzy. Nie wiemy nawet czy możemy liczyć na tę rentę czy może nie zostanie nam przyznana.
Chcielibyśmy dowiedzieć się co zostało postanowione w naszej sprawie.
Gdzie zwrócić się o pomoc. Dokąd dzwonić, pisać, jeździć. Dlaczego nie można się z nikim skontaktować? Od października 2009 roku do dziś nie przyszło nawet jedno pismo z jakąkolwiek informacją.

POMOCY!

Ostatnia edycja:
Powrót