Renta po tacie (RODZINNA)

• Autor wątku Autor wątku Normann
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Normann

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.

8 lat temu zmarł mój tata. Została mnie, mojej siostrze i mamie przyznana renta rodzinna w kwocie ok. 700zł na trzy osoby.

Renta jest przyznana do 25 roku życia, pod warunkiem uczęszczania do szkoły.

Po ukończeniu przeze mnie 18 roku życia renta została podzielona pomiędzy mnie i siostrę, która w tym roku ukończyła 18 lat.

Mojej mamie rentę, która miała być dożywotnia została wstrzymana, ale zostanie wznowiona przez nią 50 roku życia.

Decyzją ZUSu renta w kwocie 800zł została podzielona na mnie 400zł i moja siostra 400zł. Dlaczego ZUS nie przyznał osobą takim, jak my pełnoletnim najniższego świadczenia renty ?

Chciałbym się dowiedzieć dlaczego renta została w taki sposób podzielona, gdyż spodziewałem się swojej osobnej renty w kwocie 700zł lub ok 800zł ?

Skoro jest nakazanie rentę podzielić na pełnoletnie osoby, to po co to robić jak wychodzi na to samo ? Jak by rentę otrzymywała jedna osoba.

Przecież za to nic nie da się zrobić, nie da się żyć.

PS. na forum jest to mój pierwszy post, także jeśli temat umieściłem w złym dziale to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Pozdrawiam.

Z chwilą ukończenia 18 roku życia dziecko staje się podatnikiem.

No tak to jest wiadome, ale nie chodzi o to. Dobrze o tym wiem, że jakiś procent jest odprowadzany.

Kiedyś renta rodzinna wynosiła 800zł, a odkąd została podzielona wynosi 400zł na osobę. Bezsensu, ponieważ dla dorosłej osoby powinno być tak że ta i ta dostaje całość, a nie oni to podzielili...
Wie ktoś o co tu chodzi ?

Renta rodzinna wynosi:

dla jednej osoby uprawnionej - 85% świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu
dla dwóch osób uprawnionych - 90% świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu
dla trzech i więcej osób uprawnionych - 95% świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu.

Wszystkim uprawnionym członkom rodziny przysługuje jedna łączna renta rodzinna, która w razie konieczności dzielona jest w równych częściach między uprawnionych.

Serwis ZUS - Renta rodzinna

Ok, dziękuję wam za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanko. Powiedzmy, że mam tą rentę 400zł z hakiem i pracuję.
Dla przykładu 5zł na godzinę. Ile mogę zarobić przy takiej rencie i co trzeba zrobić by wszystko było dobrze bez żadnych komplikacji ?

Pozdrawiam.

Powrót