Renta po zmarłym małżonku w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku janoktis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janoktis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, chciałam zapytać czy ktoś wie ,jak wygląda prawo do renty po zmarłym małżonku. Moja mama miała rentę i jej mąż też jest na rencie niemieckiej. Mama nie pracowała na teranie Niemiec, tylko w Posce przed wyjzdem na stałe. Zamieszkują w Niemczech w Kassel. Moja mama w wieku 80 lat (która miała polsko-niemieckie obywatelstwo) zmarła. Słyszałam, że małżonkowi przysługuje po zmarłej żonie 3-krotna renta z tytułu zgonu, oraz stały dodatek do swojej renty po zmarłej w wysokości 20%-60%. Czy coś się zmieniło do tej pory w przepisach niemieckich?? Czy dorosłym dzieciom zamieszkującym w Polsce Urząd niemiecki wypłaca z tytułu zgonu matki jakieś pieniądze?? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Ewelina S

wyszukałem takie coś w internecie :
1. Warunkiem renty rodzinnej jest spełnienie kryteriów przez obie strony tj. zmarłego i występującego o rentę rodzinną.
2. Pani swoje spełniła- wiek 50 lat w chwili śmierci męża oraz posiadanie orzeczenia o zasądzeniu alimentów na Pani rzecz, bez którego w sytuacji separacji renty Pani by nie otrzymała.
3. Ważne są jeszcze kryteria po stronie męża- tj. staż ubezpieczeniowy i czas jaki minął od ostatniego jego ubezpieczenia społecznego.
4. By na potrzeby potrzeby Polskiej renty rodzinnej okresy jego ubezpieczenia za granicą (legalnej pracy) były wliczane do ww staży i okresów musi to być kraj z jakim mamy umowę o 'koordynacji' rent i emerytur.
:?::?:

janoktis napisał:
Czy dorosłym dzieciom zamieszkującym w Polsce Urząd niemiecki wypłaca z tytułu zgonu matki jakieś pieniądze?? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Ewelina S

nawet zamieszkałym w Niemczech od 2005 r nie wypłacają nic kasy chorych,
moja mama obywatelka Niemiec, po śmierci matki obywatelki Niemiec, tez nie dostała nic .

Ostatnia edycja:
Ta Odpowiedź chyba nie dotyczy mojego pytania. Pytaałm, czy po mojej zmarłej mamie mój ojczym, a jej mąż dostanie 3-krotną rentę oraz dodatek do swojej renty na stałe po zgonie żony??

Czy dorosłym dzieciom zamieszkującym w Polsce Urząd niemiecki wypłaca z tytułu zgonu matki jakieś pieniądze??

takie było pytanie,wiec odpowiedziałam

Słyszałam, że małżonkowi przysługuje po zmarłej żonie 3-krotna renta z tytułu zgonu, oraz stały dodatek do swojej renty po zmarłej w wysokości 20%-60%.

było tak rzeczywiście ,ale tu chyba coś tez się zmieniło w ostatnich latach , może ktoś inny odpowie

Renty wdowie (Witwen-und Witwerrenten)

http://ec.europa.eu/employment_soci...Your social security rights in Germany_pl.pdf

Ostatnia edycja:
Powrót