Renta po zmarłym ojcu (UK)

• Autor wątku Autor wątku sikir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sikir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam

moja siostra (31lat) wraz z mezem(32lata) pracowali w uk ponad 5 lat. 2 miesiace temu podczas wakacji w polsce mieli wypadek w ktorym moj szwagier zginal. maja ze soba 11 miesieczne dziecko. moje pytanie brzmi:
czy moja siostra moze starac sie o rente dla swojej corki tutaj w anglii mieszkajac w polsce? dodam ze ona tutaj(do uk) przyleci na chwile zeby pozalatwiac sprawy z tym zwiazane ale nie ma zamiaru na stale zostac w uk. chcialbym sie tez dowiedziec jak to jest czy to sa urzedy powiazane angielskie z polskimi, czy mozna np tutaj (uk) starac sie o rente zeby wplywala na angielskie konto a w polsce zlozyc drugi wniosek do zusu jako ze szwagier mial 5 lat przepracowanych w polsce tez, wiec teoretycznie renta nalezy sie w obu krajach.

z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam

Witam,

O ile mi wiadomo, w Anglii nie ma 'renty po zmarłym ojcu'. Mozna ubiegać się o taka w Polsce. Dostępne są jednak 'zasiłki pogrzebowe' (dla partnerów):
-bereavement payement (nieopodatkowana jednorazowa wyplata w wysokości £2000)
-bereavement allowance (podlegający opodatkowaniu zasiłek płacony do 52 tyg od daty śmierci)
- widowed Parent's allowance (coś jak renta rodzinna dla dziecka, jednak wymóg jest taki, aby dziecko dostawało Child Benefit)

Mozna starać się o rentę do ZUSu który najprawdopodobniej weźmie pod uwagę przepracowane 5 lat z Anglii podczas rozliczania wysokości renty. Jeśli jednak udałoby się uzyskać jeden z powyższych zasiłków, najprawdopodobniej zdyskwalifikowane z płatności zostaną osoby które przebywały za granica w czasie śmierci partnera, chyba ze partner umarl na terenie Wielkiej Brytanii, a partnerka wróciła (do UK) w ciągu 4 tyg od śmierci partnera.

Ostatnia edycja:
Powrót