renta powypadkowa a praca za granica...

• Autor wątku Autor wątku mdek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mdek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! prosze mi podpowiedziec...mam rente ZUS ze wzgledu na czesciowa niezdolnisc do pracy( po wypadku w pracy), przyznana na okres w sumie 4 lat. Podjalem ( drugi raz) prace za granica na "bialo", z wszelkimi prawami (ubezpieczenie, kontrakt itp...). Nie zglosilem tego faktu do ZUS i nie wiem jakie konsekwencje moge poniesc w momencie gdy ZUS o tym sie dowie. Rozliczylem sie z fiskusem polskim i nie wiem czy US zglasza ten fakt dla ZUS. Prosze o podpowiedz . Dziekuje.

Witam,
Już sam fakt zatrudnienia (czyli podlegania ubezpieczeniu społecznemu) jest równoznaczy z utratą prawa do okresowej renty z tyt. niezdolnosci do pracy, choć ... nie jestem pewna czy tak samo jest w przypadku renty wypadkowej.

[cytat="Artisha":125wca3i]
Już sam fakt zatrudnienia (czyli podlegania ubezpieczeniu społecznemu) jest równoznaczy z utratą prawa do okresowej renty z tyt. niezdolnosci do pracy[/cytat:125wca3i]

A na jakiej podstawie tak twierdzisz??
Można pracować, nie można osiągać ustalonego limitu zarobków - dotyczy to także zarobków osiąganych za granicą.

[cytat="mdek":2tpjq519]Nie zglosilem tego faktu do ZUS i nie wiem jakie konsekwencje moge poniesc w momencie gdy ZUS o tym sie dowie. Rozliczylem sie z fiskusem polskim i nie wiem czy US zglasza ten fakt dla ZUS.[/cytat:2tpjq519]
Można pracować na rencie "powypadkowej", jednak wysokie dochody powodują zmniejszenie lub zawieszenie renty (na ogólnych zasadach). Dotyczy to także przychodów zagranicznych.

US nie zgłasza nic ZUS-owi. Jedynie w przypadku wszczęcia ewentualnego postępowania wyjaśniającego (tylko z jakiego powodu?) możliwe by było żądanie przez ZUS informacji z US. Konsekwencją wtedy mogłoby być żądanie zwrotu części nienależnie pobranych świadczeń.

[cytat="Artisha":m1vq960i]Witam,
Już sam fakt zatrudnienia (czyli podlegania ubezpieczeniu społecznemu) jest równoznaczy z utratą prawa do okresowej renty z tyt. niezdolnosci do pracy, choć ... nie jestem pewna czy tak samo jest w przypadku renty wypadkowej.[/cytat:m1vq960i]
Nie jest to prawda.
Ustawa z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych
(t. jedn. Dz. U. z 2004r., Nr 39, poz.353 z późn. zm.):

"Art. 103. 1. Prawo do emerytur i rent ulega zawieszeniu lub świadczenia te ulegają zmniejszeniu na zasadach określonych w art. 104-106.

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do emerytów, którzy ukończyli 60 lat (kobiety) lub 65 lat (mężczyźni) (...)

Art.104 7. Prawo do emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy oraz renty rodzinnej, do której uprawniona jest jedna osoba, ulega zawieszeniu w razie osiągania przychodu w kwocie wyższej niż 130 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy(...)
8. W razie osiągania przychodu w kwocie przekraczającej 70 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy, ostatnio ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, nie wyżej jednak niż 130 % tej kwoty, świadczenie ulega zmniejszeniu o kwotę przekroczenia, nie większą jednak niż kwota maksymalnego zmniejszenia(...)"

W odniesieniu do świadczeń wypadkowych, tak jak w pozostałych przypadkach, stosuje się uregulowania wynikające z przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS (Dz. U. 2004 nr 39, poz. 353 z późn. zm.).

Podstawa prawna:
1) Ustawa z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 199, poz. 1673 z późn. zm.);
2) Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353 z późn. zm.).

Bardzo dziekuje za pomoc. Duzo mi wyjasniono. Mam tylko jeszcze dwa pytania: jakie moga byc konsekwencje nie zgloszenia tego faktu, a raczej zgloszenia po uplywie roku od faktu podjecia pracy i czy dochod z 6 m-cy moze byc rozlozony na caly rok. Czyli np:zarobiono w ciagu 6 m-cy 12000 zl , czy to moze oznaczac dla ZUS dochod miesieczny 1000 zl ? Czy tez brany jest pod uwage dochod miesieczny 2000 zl ? Czekam i z gory dziekuje.

Bierze się pod uwagę dochód osiągnięty w trakcie całego roku.
A konsekwencje? Póki co zwrot nienależnie pobranych świadczeń.

Hurra! to oto mi chodzilo... Wieeelkie dzieki za pomoc. Jestem spokojniejszy, bo myslalem o bardziej groznych konsekwencjach. Uspokoil mnie Pan bardzo, bo moje dochody nie groza mi zwrotem swiadczenia... Nie byly az tak wysokie. Jeszcze raz Duuuze Podziekowania!

Wprawdzie termin składania do ZUS oświadczeń za rok 2007 już minął, ale proszę je złożyć jak najszybciej. ZUS za opóźnienie na pewno nie ukarze.

Witam,
w przypadku osiągania dochodów stosuje się 2 warianty rozliczeń: miesięczny i roczny - po czym wybiera korzystniejszy dla świadczeniobiorcy.

Bardzo przepraszam Pan mdeka za wprowadzenie w błąd, a tym samym dziękuję Panom dziękuję za erratę.
(Pracuję w KRUS-ie i pierwsze co mi przyszło do głowy to art. 22 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników).

:) ludzka rzecz się mylić :)

Powrót