Renta rodzina

• Autor wątku Autor wątku michal333555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal333555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam rentę rodzina po zmarłym ojcu. Mam ja przyznana do pierwszego września ale dzisiaj zostałem wyrzucony ze szkoły za nie obecności , i mam pytanie do was czy do tego 1 września mogę ją pobierać ?

Czy muszę ja wygłosić powiedzcie mi co mam zrobić. Dodam że nie będę juz kontynuował nauki w szkole. Czy jak wygłaszam muszę mieć jakieś zaświadczenie że chodziłem do szkoły do czerwca ?

Nie, nie możesz już pobierać renty rodzinnej. Najlepiej wystąp o wydanie zaświadczenia do kiedy chodziłeś do szkoły i zanieś to zaświadczenie do ZUSu.

To zaświadczenie jest konieczne ?

Witam mam pytanie bardzo podobne, więc dołączę się do tego wątku.
Razem z bratem mamy rentę rodzinną, brata ostatnio skreślili z listy studentów (jakieś 2 tygodnie temu). Mówiłam mu żeby zgłosił ten fakt w ZUS-ie, bo mogą się o tym dowiedzieć i wtedy każą mu oddać pieniądze wraz z odsetkami. On mi powiedział, że zaświadczenie ma do października a potem to się chce reaktywować, więc tego nie zgłosi, bo nie widzi powodu.
Czy ZUS może nie dowiedzieć się o tym, że go skreślili? Czy sprawdzają każdego czy na wyrywki? Czy uczelnia wysyła ZUS-owi informacje o tym, że skreślili studenta?

Gdyby doszli do tego, że on jest skreślony to co zrobią?
Każą oddać tylko różnicę (te 5% za to, że jest 2 osoby a nie jedna) czy każą oddać mu całość? A jak każą oddać całość czy wyrównają mi - no bo niby teraz ja mam tylko pół renty a przysługuje mi cała.

Mama i tak przejmuje całą rentę, więc nie ma co ściemniać, może tylko do tego dopłacić. Jakich użyć argumentów aby to zgłosił? Albo czy mogę to sama zgłosić z ZUS-ie za niego?
Proszę o odpowiedź i dziękuję z góry:)

Michal...możesz bez zaświadczenia, zgłaszasz że od czerwca nie jesteś już uczniem, jeżeli będzie to konieczne to ZUS sam wystąpi o potwierdzenia od kiedy nie jesteś już uczniem.

Sylwana...nie czytałaś podobnych wątków !! Napiszę to po raz n-ty :)
To, że ma zaświadczenie jest mało ważne. W decyzji został pouczony, że ma zawiadomić o przerwaniu nauki. Generalnie kontrolują każdego, a już tych co zmieniają szkołę to na 100 %. Jeżeli tego nie zgłosi zwraca z odsetkami-całość, którą pobrał. A Ty nie odzyskasz tych 5 %, bo dostaniesz wyrównanie tylko od chwili kiedy ZUS wstrzyma jego część. Skoro uważasz, że przysługuje Tobie cała renta to wystąp o nią, jemu oszczędzisz odsetek.
Oszustwo w tym przypadku ma bardzo krótkie nogi :)

Może nie napisałam tego dosłownie, ale zdaje sobie sprawę, że musi zgłosić ten fakt w ZUS-ie. To jest oczywiste.
Brat chce się reaktywować na tej samej uczelni, więc nie będzie jej zmieniał. Dlatego się wyluzował i nie ma zamiaru tego zgłaszać. Myślałam żeby zgłosić to za niego, ale obawiam się, że go trochę wkopie - w sensie, że będzie to brane w domu jak donoszenie. No i nie wiem jak ZUS to potraktuje, że to ja zgłaszam a nie brat.

Ogólnie rzecz biorąc trochę się orientowałam w tym temacie i pytam tylko ze względu na lekkomyślność brata.
Te 5% (bo chyba nie napisałam tego dość jasno) wynika z tego, że:
- 1 osobie przysługuje 85% podstawy,
- 2 osobom przysługuje 90% podstawy,
a 3 osoby dostają 95%.

Dlatego teraz mamy niby o te 5% więcej niż powinniśmy dostawać.

Dajmy na to dojdą w październiku, że brat pobierał rentę bezprawnie od czerwca do września. Znając życie każą mu oddać całość za 4 miesiące plus odsetki.
Co wtedy z moją rentą? Czy wyrównają mi należność za te 4 miesiące, czy wydadzą nową decyzję ale za tamte miesiące nie zwrócą tej różnicy.
Jeżeli zwrócą mi różnice to by nie było tak źle, zapłaciłoby się to ZUS-owi tylko różnice (te 5%) plus odsetki by trzeba było dopłacić.
Jeżeli natomiast tylko jemu każą oddać a mi nie wyrównają, to na tym tylko i wyłącznie stracimy...

Jedynym argumentem dla niego jest fakt, że sprawdzają wszystkich - bo mi się wydawało, że na wyrywki.
Aj same problemy z nim...

OK pytanie nieaktualne!

Zadzwoniłam do ZUS-u i się dowiedziałam, że na dziś dzień jak to zgłoszę to braciszek zwraca pieniądze za maj a ja nie dostaje nic.

To według mnie jest nie w porządku, bo co wtedy gdy dzieci są w różnych rodzinach i nie mają jak się dowiedzieć, że ktoś przestał chodzić do szkoły...

Teraz zastanawiam się czy każą oddać mu kasę za czas od kiedy go skreślili czy od momentu kiedy nie uczęszczał na zajęcia. A na piśmie jest napisane, że nie dopełnił formalności przed wpisem na semestr, czyli cały semestr wstecz powinien oddać pieniądze...
Z tym chodzeniem na zajęcia to trochę dziwne, bo renta przysługuje nawet na urlopie dziekańskim...

Skoro nie rozpoczął semestru, więc oczywistym jest że nie podjął nauki i nie ma prawa do renty.

Witam
Jestem na przedostatnim roku studiów w lipcu skończę 25 lat. Oczywiście rentę z ZUS-u po zmarłym Ojcu mam przyznaną do końca lipca, a od września rozpocznie się ostatni rok studiów który będzie trwał do 30.09.2010. Proszę o pomoc w napisaniu wniosku do prezesa ZUS-u , bo nie wiem jak zacząć.Jestem w rodzinie zastępczej i nigdzie nie pracuję.
Dziękuję

Wiatm.
Mam takie pytanie,a mianowicie chodzi mi o to jak często ZUS sprawdza obecnosc w szkole ? czy jest tpo co miesiac,czy tylko na poczatku roku szkolnego ? prosze o odpowiedz
pozdrawiam

Ja mam pytanie odnośnie tych nieobecności. W czerwcu 2009 skończyłem studia, ale postanowiłem kontynuować naukę i od października zostałem słuchaczem zaocznej szkoły. Niestety jak do tej pory, z przyczyn losowych nie pojawiłem się na zajęciach (odbyły się 4 dni nauki), ale zamierzam za 2 tygodnie w dniu 24 i 25 października pojawić się na zajęciach. I tu pojawia się problem. Czy zus może domagać się zwrotu renty za miesiąc październik, z tego powodu że byłem obecny w szkole tylko 2 dni, zamiast przewidzianych 6 ?
Dodam, że spotkałem się z twierdzeniem, że: "renta rodzinna przysługuje za miesiące kalendarzowe – co oznacza, że jeżeli uczył się Pan chociażby przez jeden dzień w miesiącu, to renta rodzinna przysługuje za cały miesiąc". Czy to prawda?

Ostatnia edycja:
Jeżeli z powodu nieobecności skreślą Ciebie z listy uczniów/studentów to wtedy będziesz miał problem.

W porządku, w takim wypadku inaczej, jeśli będę obecny pozostałych zajęciach, po czym sam zrezygnuję, powiadomię o tym zus, to czy będę musiał zwracać rentę przyznaną za październik.
I czy może Pani potwierdzić to: "renta rodzinna przysługuje za miesiące kalendarzowe – co oznacza, że jeżeli uczył się Pan chociażby przez jeden dzień w miesiącu, to renta rodzinna przysługuje za cały miesiąc" ??

Źle się wyraziłem w poprzednim poście. Jeszcze raz zapytam. Jeśli w październiku, w którym przewidziano 6 dni nauki (3 weekendy) obecny będę w szkole 2 dni nauki (4 dni byłem nie obecny), a następnie zrezygnuję z tej nauki i powiadomię zus o zaprzestaniu pobierania nauki to czy będę musiał zwrócić wypłaconą już za październik rentę rodzinną?

I czy może Pani potwierdzić to: "renta rodzinna przysługuje za miesiące kalendarzowe – co oznacza, że jeżeli uczył się Pan chociażby przez jeden dzień w miesiącu, to renta rodzinna przysługuje za cały miesiąc" ??

Pytam, ponieważ nie chcę mieć kłopotów z prawem za głupie paręset złotych. Ale jeśliby się okazało, że nawet te dwa dni nauki na miesiąc uprawniają mnie do zatrzymania renty to zrozumiałe jest, że nie pogardzę żadnymi pieniędzmi.
Liczę na zrozumienie i odpowiedź.
Pozdrawiam Panią Morena.

Powrót