Renta rodzinna - 25 rok życia

• Autor wątku Autor wątku grvl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grvl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
chciałem zadać wam pytanie, które mnie nurtuje. Moja sytuacja wygląda następująco, jestem w tej chwili na ostatnim roku studiów drugiego stopnia i w tym roku kończę 25 lat i w związku z tym renta przysługuje mi do września, a nie do moich urodzin. Zaświadczenie z uczelnii dostałem na cały rok akademicki (mamy rozliczenie roczne), na zajęcia chodzę. ZUS dał mi rentę na cały rok akademicki.

I teraz chciałem przejść do sedna. Mianowicie, w związku z innymi obowiązkami nie wiem czy uda mi się w sesji zimowej zaliczyć wszystkie przedmioty. Czy dla ZUSu może to być jakaś podstawa do cofnięcia mi renty? Jak już wspominałem dostałem z dziekanatu zaświadczenie na cały rok, mamy rozliczenie roczne, zatem studentem jestem przez cały rok akademicki. Na wszystkie zajęcia w tym semestrze chodzę, w drugim też mam taki zamiar, nawet w wypadku niezaliczenia pierwszego semestru.

Pozdrawiam

Kiedy kończysz 25 lat? Do kiedy trwa drugi semestr?
Starym zaświadczeniem z dziekanatu bym się tak nie podniecała, bo kiedy nie zaliczysz przedmiotu będzie miało się nijak do stanu faktycznego ;)

Kiedy zakończysz naukę masz obowiązek zawiadomić ZUS, niezależnie od tego do kiedy masz przyznaną rentę, ani od tego co zostało napisane przez wróżki z dziekanatu.

Kończę pod koniec grudnia, drugi semestr (a właściwie to cały rok akademicki) formalnie trwa do końca września. Jak wspominałem, mamy rozliczenie roczne, a ZUS przyznał mi rentę do końca września.

No to co, że przyznał do końca września ...... jak przerwiesz naukę w styczniu to i tak masz do stycznia, zdasz egzaminy w czerwcu, obronisz pracę to i tak masz do obrony pracy ..... no chyba, że obronisz pracę we wrześniu :)
Ostatni semestr nigdy nie trwa do września tylko do obrony pracy dyplomowej ;)

Ale czy niezdanie jakiegoś egzaminu w sesji zimowej jest równoznaczne z przerwaniem nauki, w chwili gdy mamy rozliczenie roczne i studentem jestem przez cały rok, a nie do marca?

Powrót