Renta rodzinna, a 26 lat i studia

• Autor wątku Autor wątku warzywko32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

warzywko32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

nie będę owijał w bawełnę. W Zakładzie Emerytalno Rentowym zostałem poinformowany, że renta przysługuje mi do ukończenia 26 roku życia, ale nie wiedziałem nic na temat tego, że muszę być wtedy na ostatnim roku studiów... (wiem, mogłem sam to sprawdzać w przepisach niż się pytać urzędnika).

Teraz będę kończył 25 lat, czyli teoretycznie skończy mi się renta, ale czy jeżeli wybrałbym się teraz na studia podyplomowe, które trwają 1 rok (2 semestry), czyli byłbym na ostatnim roku studiów, to wtedy renta zostanie przedłużona do ukończenia studiów?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Studia podyplomowe to nie studia wyższe.

Morena napisał:
Studia podyplomowe to nie studia wyższe.
Czyli nie ma już żadnej szansy na otrzymywanie świadczenia... Dziękuję za odpowiedź.

Jednocześnie mam rozumieć, że jeżeli mam urodziny w grudniu to mimo wszystko muszę podjąć jakiekolwiek studia na okres od października do grudnia, żeby jeszcze otrzymywać świadczenie przez 3 miesiące?

Ostatnia edycja:
karolla0905 napisał:
Obroniłas się już?
Nie ma to tutaj znaczenia. Byłem na 1 roku, ale w związku z pandemią byłem zmuszony odpuścić studia na 2 semestrze (bardzo dużo pracy w firmie w której pracuje), więc chciałbym teraz rozpocząć studia od nowa.

Powrót