Renta rodzinna a koniec studiów

• Autor wątku Autor wątku szympoz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szympoz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie odnośnie renty rodzinnej.

Od grudnia 2008r. pobieram rentę rodzinną przyznaną mi po śmierci Taty. Obecnie kończę IV rok studiów, więc jeszcze przez jeden rok będę uprawniona do pobierania świadczenia. Jednak chciałabym utrzymać pobieranie renty do 25 r.ż. (studia skończę mając 24 lata). I teraz moje pytanie, czy jeśli zapiszę się w wieku 24 lat na kolejny kierunek studiów, to będzie mi przysługiwać renta przez jeszcze jeden rok rok do ukończenia 25 lat? I czy kształcenie się w studium zawodowym jest traktowane jako nauka, czy mogę podjąć naukę wyłącznie na uczelni wyższej?

Dziękuję za odpowiedź.

Dodam, że przeglądałam Ustawę o emeryturach i rentach z FUS, jednak nie udało mi się znaleźć jasnej odpowiedzi.

Aby być uprawnionym do pobierania renty rodzinnej do 25 roku wystarczy "nauka w szkole".
Należy przez to rozumieć pobieranie nauki w szkole, w rozumieniu art. 2 p. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U.2004, Nr 256 poz.2572 ze zm.), a zatem: szkoły podstawowe, gimnazja oraz szkoły ponadgimnazjalne ( w tym specjalne, integracyjne, dwujęzyczne, z oddziałami integracyjnymi, dwujęzycznymi i sportowymi, sportowe, mistrzostwa sportowego, rolnicze i leśne) oraz w myśl art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r.o szkolnictwie wyższym - na uczelni - czyli szkole prowadzącej studia wyższe, utworzonej w sposób określony w tejże ustawie.

Jeżeli zatem rozpoczniesz naukę w szkole prowadzącej studia wyższe na kolejnym kierunku przed ukończeniem 25 lat, to do 25 roku życia będziesz uprawniona do pobierania świadczenia.
Natomiast po ukończeniu 25 roku życia, renta rodzinna będzie przysługiwać jedynie w przypadku studiowania na ostatnim roku studiów w szkole wyższej.

Powrót