Renta rodzinna a przerwana nauka

• Autor wątku Autor wątku mr.m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mr.m

Witam!

Zdarzyła się taka oto sytuacja. Dwóch braci było uprawnionych do pobierania renty rodzinnej. Jeden z nich przerwał naukę ale nie poinformował o tym ZUS. W konsekwencji został zmuszony do zwrotu nienależnie pobieranego świadczenia wraz z odsetkami. Do tego momentu sprawa jest jasna. Niewiedza nie zwalnia z obowiązku przestrzegania prawa.

Moje pytanie: czy drugi brat powinien dostać w takim razie wyrównanie? A jeśli tak to kiedy i od kiedy?*

* z zaznaczeniem oczywiście że na 1 brata przypada 85% świadczenia a nie 90% jak w przypadku dwóch braci

Zgodnie z :

USTAWA
z dnia 17 grudnia 1998 r.
o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych
(tekst jednolity: Dz.U.04.39.353)

oraz Art. 74 tej ustawy i punktem 3.

"W razie ujawnienia okoliczności powodujących konieczność dokonania podziału renty rodzinnej po raz pierwszy lub zmiany warunków dotychczasowego podziału renty ze względu na zmianę liczby osób uprawnionych organ rentowy dokonuje podziału świadczenia od miesiąca ujawnienia tych okoliczności. Przepisy art. 129 ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio."

Jak rozumieć "od miesiąca ujawnienia tych okoliczności"? Czy jeśli ZUS nalicza niesłusznie pobierane świadczenie np. 4 miesiące "w tył" to ujawnienie okoliczności także należy liczyć na cztery miesiące wstecz?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

ZUS nalicza słusznie, pisaliśmy już o tym wielokrotnie na forum. Proszę poszukać podobnych przypadków.

Proszę nie mylić przerwania nauki, z chwilą ujawnienia przerwania nauki.

Ja nie napisałem że ZUS nalicza niesłusznie. Chciałem tylko wiedzieć jak należy rozumieć zapis ustawy. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!

Powrót