renta rodzinna a staż

• Autor wątku Autor wątku virginia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
V

virginia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
czy w przypadku pobierania renty rodzinnej po zmarłym ojcu można podjąć staż?
Słyszałam różne opinie, bardzo proszę o odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Witam moja wnuczka będzie w przyszłym roku w podobnej sytuacji. Czy pobieranie renty rodzinnej ma jakieś wpływ na staż i odwrotnie. Czy to ze sobą nie koliduje?Bardzo proszę o odpowiedź!:)

Pobieranie renty rodzinnej może kolidować ze statusem bezrobotnego, a tym samym z możliwością odbycia stażu. Statusu bezrobotnego nie może nabyć osoba uprawniona do renty rodzinnej w wysokości przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Pobierając rente rodzinną Urząd pracy nie może zaoferować nic ,poza wglądem w oferty pracy ,ponieważ osoba ma dochód a cała pomoc którą oferuje UP(staż, kurs,) jest dla osób bez dochodu.
Tak powiedział mi pracownik UP .

A czy studiując na studiach zaocznych można się zarejestrować w UP??? Czy to też jakoś tam koliduje bo ma się status studenta????Pytam pomijając już całkiem kwestie renty rodzinnej.

Jeśli nie pobierasz żadych dochodów(udokumentowanych) to jak najbardziej!
Znajoma studjuje(zaocznie) i jednocześnie jest na stażu.

Ja również mam podobne pytania. Mianowicie, osoba mająca status osoby bezrobotnej nie może przekroczyć swoim dochodem połowy najniższej krajowej. Z jakiego okresu jest brany ten dochód? Za ubiegły rok kalendarzowy, ostatni miesiąć czy na chwilę obecna?

Na chwilę obecną. PUP nie bada czy bezrobotny przed rejestracją miał prawo do renty rodzinnej i w jakiej wysokości. W przypadku kiedy bezrobotny przekroczy ten próg, ma obowiązek bezzwłocznie poinformować o tym PUP i wtedy traci status bezrobotnego.

Osoba ucząca się, pobierająca rentę rodzinną i pracująca na umowie zlecenie zarabia więcej niż połowa najniższej krajowej. Po ukończeniu studiów i rozwiązaniu umowy, chce podjąć staż. Jego renta rodzinna brutto nie przekracza połowy najniższej krajowej. Czy ma możliwość dostać sie na staż? Czy ubiegając sie o staż należy dostarczyć dochód z US??

Nie może nawet zarejestrować się jako osoba bezrobotna, a tym samym odbyć stażu, ponieważ... "pracuje na umowie zlecenie". A to oznacza, że nie jest bezrobotna.

Ani wysokość renty rodzinnej ani wynagrodzenia za wykonywanie zlecenia jest w tym przypadku absolutnie bez znaczenia.

Ale po ROZWIĄZANIU UMOWY, bedzie mógł zarejestrować się jako osoba bezrobotna. I czy w tym przypadku wysokość dochodu będzie miało znaczenie aby dostać się na staż?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!!

Kilimandżaro90 napisał:
Ale po ROZWIĄZANIU UMOWY...
Przepraszam, nie przeczytałam uważnie :)
Jeśli renta rodzinna będzie jedynym dochodem i nadal nie będzie przekraczała połowy minimalnego wynagrodzenia, nie będzie to przeciwskazaniem do rejestracji w PUP. Co się zaś tyczy stażu, to za mało danych podałaś, aby móc to ocenić. Katalog osób, które mogą odbyć staż jest wymieniony tutaj http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

Czy rejestrujac sie w UP wymagane jest podanie dochodu? Czy jedynie podanie przekracza/nieprzekracza połowy minimalnego wynagrodzenia? I czy podany dochód i sytuacja jest podawana na chwilę rejestracji w UP?

Dziękuję, to są juz moje ostatnie pytania :)

Masz obowiązek podać wszelkie dane i okoliczności, które mają wpływ na przyznanie statusu bezrobotnego. Urzędnik będzie pytał czy posiadasz dochód, w jakiej wysokości z jakiego tytułu... a ty masz obowiązek udzielić mu prawdziwych i rzetelnych odpowiedzi oraz przedstawić na tę okoliczność stosowne dokumenty.

Witam serdecznie.
Podjęłam pracę w firmie, która zaproponowała mi staż z tzw ''wskazaniem'' (pracodawca samodzielnie kieruje informacje do UP, że dana osoba będzie odbywała u niego staż).
Problem w tym, że kończę zaocznie liceum i pobieram rentę rodzinną.
Kwota renty to 816 zł brutto. Czy w takim przypadku mogę podjąć staż? Czy konieczna będzie rezygnacja z renty?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Awkward napisał:
Kwota renty to 816 zł brutto. Czy w takim przypadku mogę podjąć staż? Czy konieczna będzie rezygnacja z renty?
Kwota renty rodzinnej nie przekracza połowy minimalnego wynagrodzenia za pracę (1680 zł), zatem nie przeszkadza w rejestracji jako osoba bezrobotna i w podjęciu stażu o ile...
Awkward napisał:
Podjęłam pracę w firmie, która zaproponowała mi staż z tzw ''wskazaniem''
będziesz osobą bezrobotną, bo pracując nie możesz dokonać rejestracji w PUP i ubiegać się o staż.

Ostatnia edycja:
Kosssz, dzięki wielkie za odpowiedź.
Pracuję tam od tego tygodnia tj od poniedziałku i nie byłam na tyle niemądra, aby podpisać jakąkolwiek umowę i przekreślić sobie start w karierę zawodową i staż.
Teoretycznie i oficjalnie nie pracuję.
Więc mogę śmiało rejestrować się w UP i powiadomić pracodawcę o tym, że mogę podjąć staż?

A co wtedy z ubezpieczeniem? Teoretycznie będę miała 2. Z UP oraz z ZUS-u.

Awkward napisał:
Pracuję tam od tego tygodnia tj od poniedziałku i nie byłam na tyle niemądra, aby podpisać jakąkolwiek umowę (...) Teoretycznie i oficjalnie nie pracuję.
Czyli pracując "na czarno" świadomie łamiesz prawo i jeszcze się tym szczycisz....

Najwidoczniej nie przeczytałaś uważnie bądź wcale regulaminu Forum Prawnego. Osobom, które świadomie oszukują społeczeństwo porad nie udzielamy.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót