Renta rodzinna a studia

• Autor wątku Autor wątku jgm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jgm

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam Serdecznie mam pytanie związane z rentą rodzinna którą otrzymywałam po zmarłym ojcu. Do końca grudnia 2008 roku otrzymywałam tą rentę ponieważ uczyłam się ale ze względów zdrowotnych musiałam przerwać naukę więc poinformowałam ZUS o tym i zabrano mi rentę i w związku z tym mam pytanie ponieważ czuję się już na tyle dobrze że chcę rozpocząć studia od października 2009 roku i czy w związku z tym ZUS przywróci mi rentę?

Jeżeli będziesz studiowała, będziesz miała prawo do renty rodzinnej.

Morena napisał:
Jeżeli będziesz studiowała, będziesz miała prawo do renty rodzinnej.

Ale mi chodzi o to ze ciągłość uczenia u mnie jest przerwana i od 1 stycznia 2009 już nigdzie się nie uczę bo musiałam przerwać naukę z przyczyn zdrowotnych wiec ZUS został o tym przeze mnie poinformowany i wstrzymał mi wypłacanie renty i moje pytanie tyczy sie tego czy jak zostanę studentka od 1 października 2009 to czy mam prawo zażądać wznowienia wypłacania renty przez ZUS ? lub czy będzie mi przysługiwała? dodam ze mam 21 lat.

Nie, nie musi być zachowana ciągłość nauki. Jeżeli podejmiesz naukę od października i złożysz w ZUS wniosek, to wypłata będzie podjęta od miesiąc złożenia wniosku.

Morena napisał:
Nie, nie musi być zachowana ciągłość nauki. Jeżeli podejmiesz naukę od października i złożysz w ZUS wniosek, to wypłata będzie podjęta od miesiąc złożenia wniosku.

Dziękuje za odpowiedź bardzo mnie ucieszyła pozdrawiam;)

Witam, mam podobny problem. Już wiem ze renta będzie wznowiona. Mam pytanie co do wniosku... czy muszę składać jakieś podanie o wznowienie( tzn. ten wniosek) ? Czy wystarczy złożyć w zus-ie zaświadczenie w październiku z uczelni? Muszę dodać ze w lutym tego roku zostałam skreślona z listy studentów na własne życzenie (zus został poinformowany o tym fakcie). Czy to ma jakieś znaczenie? Naukę w październiku będę podejmowała w innej uczelni.

Piszesz pismo o wznowienie renty i załączasz zaświadczenie z uczelni. Wszystko.

Witam ! Mam pytanie! Jestem uczniem szkoły zawodowej! i chcą mnie skreślić w maju z listy uczniów! a we wrześniu chcę podjąć naukę w Technikum czy bede miał prawo do renty znowu?:-?

proszę o odpowiedz !!! nie ma znaczenia teraz dział!:(

Odpowiedź jest kilka postów wyżej. Czytaj ze zrozumieniem!!!!

PS.Nikt tutaj nie jest na etacie, żeby przepisywać non stop to samo.

Witam,

Po ukończeniu studiów magisterskich w marcu 2009, przesłałam do ZUSu zaświadczenie o kontynuacji nauki na drugim kierunku, ktory rozpoczęłam rok wcześniej. Z powodu podjętej pracy zawodowej nie bede jednak w stanie ukończyć tych studiów i zostanę skreślona z listy studentów we wrzesniu o czym poinformuję ZUS. Czy ZUS może zażądać ode mnie zwrotu wypłaconej renty za okres od kwietnia do września ponieważ nie ukończyłam tych studiów na drugim kierunku?

od października chcę rozpocząć kurs języka, aby kontynuować wypłatę renty.

tak bedziesz musiala zwrocic pieniadze ZUS przysle ci zawiadomienie ile masz i na jakie konto zwrocic zwrot

Dodam, że zwrócić ale z ODSETKAMI.

Mój syn tak miał i dostał rentę.

Witam, mam pytanie odnośnie renty rodzinnej. Aktualnie mam 23lata, urodziny obchodzę pod koniec września. W czerwcu ukończyłem studia uzupełniające magisterskie, natomiast od października zaczynam studia na innym Uniwersytecie, również są to studia uzupełniające magisterskie. Byłem w ZUSie dowiedzieć się na temat przedłużenia renty rodzinnej i dowiedziałem się, że zostanie mi ona przedłużona tylko na jeden rok po czym wstrzymana. Mam pytanie czy będę mógł się odwoływać od tej decyzji i starać o przedłużenie renty jeszcze o jeden rok, ponieważ w wieku 25lat będę studentem ostatniego roku.

Witam
Nie rozumiem czemu ten Pan nie musi zwracać pieniędzy zusu

cynek napisał:
Witam ! Mam pytanie! Jestem uczniem szkoły zawodowej! i chcą mnie skreślić w maju z listy uczniów! a we wrześniu chcę podjąć naukę w Technikum czy bede miał prawo do renty znowu?:-?

a ta Pani musi

Witam napisał:
Poza tym czy ja jeżeli nie zdam drugiego semestru też bede musiał spłacać rente pobieraną w tym semestrze?

A kto napisał, że "ten Pan" nie musi??

Przeczytaj uważnie cały temat. Odpowiedź już tam jest.

przeczytałem i dalej nie wiem. proszę o odpowiedź czy jak nie zdam w drugim semestrze, ale nie zostanę skreślony z listy uczniów to będę musiał spłacać ZUS z renty którą pobierałem?

Jeżeli nie zostaniesz skreślony to nadal jesteś uczniem.

Powrót