Renta rodzinna a zawarcie małżeństwa kościelnego

• Autor wątku Autor wątku gers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
G

gers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Mam nietypowe pytanie gdyż nie wiem co mam robić.

Zamierzamy z narzeczoną wstąpić w związek małżeński. Narzeczona jest osobą niepełnosprawną. Otrzymuje rentę rodzinną z ZUS w wysokości ponad 3000 zł. Dowiedzieliśmy się jednak, że w przypadku zawarcia małżeństwa narzeczona zostanie pozbawiona prawa do renty ze względu na "wspólne gospodarstwo domowe". W związku z tym pragniemy zawrzeć związek małżeński tylko kościelny, bez skutków prawnych. Poza tym, ze względu na nasze warunki mieszkaniowe nie zamierzamy zamieszkać razem. Jednak również Kościół nie jest optymistycznie nastawiony do naszej prośby, gdyż boją się, że ZUS ich skontroluje i zarzuci im zatajanie (?) faktu zawarcia przez nas związku małżeńskiego.

Co można w tej sprawie zrobić?

Odpowiedź na to pytanie zawiera Kodeks prawa kanonicznego, a konkretnie kanon 1066 zgodnie z którym przed zawarciem małżeństwa należy się upewnić, że nic nie stoi na przeszkodzie do jego ważnego i godziwego zawarcia.
Natomiast kanon 1071 § 1 n. 2 , wskazuje, że poza wypadkiem konieczności, nie można bez zezwolenia ordynariusza miejsca asystować przy małżeństwie, które nie może być uznane lub zawarte według prawa państwowego.

Stąd też zawarcie małżeństwa kościelnego bez skutków cywilnych jest możliwe po uzyskaniu na nie zgody Ordynariusza miejsca, czyli Kurii diecezjalnej. Tak może być tylko w sytuacjach wyjątkowych tj. z ważnych powodów.

Ostatnia edycja:
A to nie jest ważny powód? Utrata renty spowoduje pozbawienie wszystkich i jedynych środków do życia. Gdzie tu sprawiedliwość?

Wg kościoła to na pewno nie jest ważny powód.

Teraz to już i tak bez znaczenia. Przestraszyła się że jej zabiorą (bo zabiorą) i powiedziała że nie chce ślubu :) Odwołałem wszystko :) Teraz będzie szczęśliwa bo pieniądze nadal będą a ZUS będzie nieszczęśliwy bo będzie musiał dalej płacić.

Nie liczy się miłość, liczy się kasa z ZUS !

Temat zamykam:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót