Renta rodzinna dla mojego dziecka

• Autor wątku Autor wątku asena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Umarł mój mąż po 5 miesiącach choroby. W tym czasie był zatrudniony na czas określony i umowa wygasła przed śmiercią, przez 3 miesiące otrzymywał zasiłek z tytułu L4 od ZUS-u. Nie zdążył nabyć prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Czy w takiej sytuacji mogę się ubiegać o rentę rodzinną dla mojego dziecka?
Pozdrawiam

Powinnaś do ZUS-u złożyć wniosek o rentę rodzinną. Na podstawie stosownych dokumentów / np. świadectw pracy męża / ZUS ustali, czy spełnione są warunki do uzyskania tego świadczenia. Na forum nie da się tego ustalić.

Dziękuję, dzisiaj byłam w ZUS po druki- mam nadzieję że sobie z nimi poradzę. Jeżeli nie to zapytam... ok?

Na ile będę mogła pomóc bardzo proszę i życzę powodzenia.

Dzisiaj złożyłam dokumenty - ale znalazła tylko świadectwa pracy i umowy. W ZUS-ie mi powiedzieli że powinnam dostarczyć druki RP - 7. Czy to ma wpływ na bieg sprawy?

Na druku RP-7 uwzględnia są wynagrodzenie oraz okresy nieskładkowe, na podstawie których ZUS oblicza podstawę do wypłaty renty.

Czy każdy zakład ma obowiązek wystawić taki druk?

Już się dowiedziałam że tylko zakłady zatrudniające powyżej 20 pracowników mają obowiązek wystawić RP7, pozostałe kartę zasiłkową i oświadczenie że zakład zatrudnia mniej niż 20 pracowników.
Dziękuję za pomoc

Powrót