R
ryjowka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, mój mąż w 2016r. uległ wypadkowi wskutek którego miał zmiażdżoną kość udową i fragment biodra. W 2017r. rozpoznano u męża czerniaka złośliwego, na jesieni 2017 przeszedł zabieg usunięcia węzłów chłonnych, w sierpniu 2018r. poszły przeżuty do mózgu i po 6 miesiące choroby i cierpienia zmarł 25 stycznia 2019r. Wystąpiłam o rentę rodzinną w terminie. ZUS odrzucił mój wniosek podając w uzasadnieniu, że "nie spełniał warunków określonych przepisami ponieważ nie posiadał 25 lat pracy, a jedynie 22 lata i 9 miesięcy 28 dni. Nie posiadał 5letniego okresu ubezpieczenia w ostatnim 10leciu, przed datą śmierci. Okres ten wyniósł 1 miesiąc, jak również śmierć nie nastąpiła w okresie ubezpieczenia lub nie później niż w ciągu 18miesięcy od ustania ubezpieczenia. Zmarły nie udowodnił 25 letniego okresu ubezpieczenia". Mąż posiadał jedynie orzeczenie wydane przez centrum pomocy rodzinie o znacznym stopniu niepełnosprawności na okres 1 roku. Orzeczenie było wydane od września 2018r. do października 2019r. i z tego tytułu miał przyznane zasiłki. Proszę o poradę czy mogę w tej kwestii podjąć jakieś działania/odwołanie w stosunku do ZUSu na podstawie zgromadzonej dokumentacji o przebiegu chorób i leczenia od 2016r. do daty śmierci.