Renta rodzinna i odszkodowanie jednorazowe po wypadku śmiertelnym

• Autor wątku Autor wątku monikakatowice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikakatowice

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam pewnie zapytanie... Zacznę od początku. 2 tygodnie temu mój tata miał wypadek w pracy i zmarł w szpitalu po kilku godzinach. Zostałam
teraz ja, mama i mój 15-letni brat. Moja mama stara się teraz o rentę rodzinną wypadkową dla mojego brata i siebie, bo im przysługuje. Ja nie dosnanę,
bo obecnie się nie uczę. Potem dowiedziliśmy się, że mamy prawo ubiegać się o jednorazowe odszkodowanie z Zus-u. Ale pani z Zus poinformowała nas, że
takie prawo ma tylko moja mama i brat bo oni są uprawnieni, a ja nie, bo mam 24 lata i się nie uczę, i ja odszkodowania po tacie nie dostanę,
a czytałam te wszystkie ustawy i tam pisze że każdy ma prawo się ubiegać i nic o żadnych warunkach nie pisze. Może mi to ktoś wytłumaczyć? Proszę o
pomoc.

A które ustawy czytałaś?
A może nie doczytałaś, że do jednorazowego odszkodowania uprawnione dzieci własne i przysposobione, pasierbowie, wnuki, rodzeństwo, spełniające w dniu śmierci pracownika warunki wymagane do uzyskania renty rodzinnej?

Ostatnia edycja:
witam:) mam kolejny problem i mam nadzieje że mi ktoś pomoże.

Już wiem że mi nie przysługuje odszkodowanie jednorazowe, ale mojej mamie i bratu tak. Złożyliśmy wszystkie dokumenty jakie nam kazała ta pani w Zus-ie a dziś dostaliśmy pismo że mamy dostarczyć jeszcze protokół z przesłuchania świadków i posekcyjny wraz z wypisanym jakimś wnioskiem i mamy na to 14 dni od daty otrzymania pisma bo inaczej przepada nam to odszkodowanie. Tylko jest mały problem , bo tych protokołów jak na razie nie mają w prokuraturze a na policji dalej jest prowadzone postępowanie i nie maja kompletu dokumentów, a to przecież nie nasza wina. Nie wiemy co robić:( i czy naprawdę może przepaść do odszkodowanie?

Powrót