Renta rodzinna jak sie o nią starać?

• Autor wątku Autor wątku Bethi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bethi

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam!Mam pytanie,po jakim czasie od śmierci męża można się starać o rente rodzinną?.Mój mąż zmarł w 2002 r,zostałam z 5 letnim dzieckiem sama bez środków do zycia,starałam się o rentę,ale zus dał mi odmowę bo mąż nie miał przepracowanych 5 lat,odwoływałam się dwa razy,na koniec pisałam do prezesa zusu do Warszawy o rente wyjatkową tez dostałam odmowę.Dodam iz mąż pobierał rentę socjalną z Mopsu w okreie poprzedzajacym jego śmierć.Ostatnio dowiedziałam sie ze ponoć przepisy się zmieniły,więc mam pytanie czy jeszcze raz moge spróbować starac się o ta rentę mimo iz upłynęło prawie 8 lat i mąz nie miał przepracowanych nawet 5 lat?Bardzo proszę o pomoc.

z pustego to i Salomon nie naleje.....

Mąż miał łacznego okresu składkowego 4 lata,więc poprostu pytam czy jest możliwość wogóle starania sie jeszcze o tą rente.

Nic mi nie wiadomo, na temat zmiany np. wymaganego warunku 5 lat ubezpieczenia.
A może by, jeszcze raz spróbować wnioskować o rentę wyjątkową, sama PAni wie najlepiej, jaki był wówczas powód odmowy i czy coś się zmieniło.

Powód odmowy opisałam wczesniej.Powiedziano mi pozatem że ZUS to nie jest instytucja charytatywna.

Bo ZUS nie jest instytucją charytatywną. Świadczenia otrzymuje się za opłacanie składek.

Powrót