Renta rodzinna KRUS a zasiłek macierzyński

• Autor wątku Autor wątku paula_1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paula_1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie.
Zacznę od tego że w styczniu planowałam założyć własną działalność. Jestem osobą ubezpieczoną w KRUS ze względu na rentę rodzinną, która przysługuje mi do lipca 2014r. (ciągle się uczę, w lipcu kończę 25 lat). Dodatkowo dostałam po ojcu kawałek ziemi, więc ogólnie w przyszłości planowałam rozliczać się w kwestii ubezpieczeń z KRUS, jeżeli byłaby taka możliwość. Dowiedziałam się jednak, że jestem w ciąży. Wtedy znajomi powiedzieli mi, że mam teraz szansę na uzyskanie wysokiego zasiłku w ZUS po opłaceniu najwyższej składki chorobowej. Czy w ogóle mam na coś takiego szansę? Dodam że obecnie jestem zatrudniona na umowę zlecenie (nie opłacam składek, umowa obowiązuje do 30.05.2104), odchodzę z pracy w połowie lutego za porozumieniem stron, nie wiem nawet czy dostanę wtedy jakiś "świstek" o tym, że umowa została rozwiązana. No i moje pytanie: co z tym fantem zrobić jako osoba obecnie ubezpieczona w KRUS i na dodatek zatrudniona na umowę o pracę? Co mi się w takiej sytuacji należy?

zasiłek maciezynski z krusu napewno ci się nie nalezy, załozenie DG na krusie też nie masz prawa, a z tym wysokim zasiłkiem to fakt, mozesz dostac, ale jak zus się dopatrzy to klapa, dawniej nie sprawdzali a teraz kazdą kobietę w ciąży zakładajacą DG tak przetrzepują żeszok,wiec na twoim miejscu nie bawiła bym sie w to,

Sizilenka napisał:
zasiłek maciezynski z krusu napewno ci się nie nalezy, załozenie DG na krusie też nie masz prawa, a z tym wysokim zasiłkiem to fakt, mozesz dostac, ale jak zus się dopatrzy to klapa, dawniej nie sprawdzali a teraz kazdą kobietę w ciąży zakładajacą DG tak przetrzepują żeszok,wiec na twoim miejscu nie bawiła bym sie w to,

Zasiłek macierzyński mi się jak najbardziej należy z racji ubezpieczenia. Jest to jednorazowo wypłacona kwota.
Ale dlaczego nie mam prawa założyć działalności gospodarczej, bo tego akurat nie rozumiem? Co mnie niby w ty momencie ogranicza?
I czego ZUS ma się dopatrzeć? Przed porodem i po urlopie normalnie planuję kontynuować działalność, więc nie wiem co mają "przetrzepać" jak Ty to określasz; nie mam niczego do ukrycia. Planowałam jednak skorzystać z niższych składek, ale dowiedziałam się, że skoro przy wyższej wzroście zasiłek to pomyślałam że może opłaci się płacić te wysokie.

Ostatnia edycja:
zasiłek macierzyński z krusu ci się nie nalezy bo masz rentę rodzinna,
DG na krusie załozyć nie możesz ponieważ musi być płacone 3lata bez zadnych przerw a że pobierasz rentę rodzinną to jest to przerwa, po zakończeniu renty usisz płacic 3lata składek dopiero wtedy możesz założyć DG na krusie, czyli jak masz rente rodzinną do lipca 2014 to DG możesz otworzyć w 2017r, (KRUS)
chorobowe także ci się nie należy z krusu, własie przez rente rodzinną,
tutaj masz rację, DG na zusie jak najbardziej tylko ze DG musi być cały czas proadzona, bo dużo osób zakadało fikcyjne firmy aby pobierać ten zasiłek macierzyński, tak ze w twoim przypadku to tylko DG na zusie,

Sizilenka napisał:
zasiłek macierzyński z krusu ci się nie nalezy bo masz rentę rodzinna,
DG na krusie załozyć nie możesz ponieważ musi być płacone 3lata bez zadnych przerw a że pobierasz rentę rodzinną to jest to przerwa, po zakończeniu renty usisz płacic 3lata składek dopiero wtedy możesz założyć DG na krusie, czyli jak masz rente rodzinną do lipca 2014 to DG możesz otworzyć w 2017r, (KRUS)
chorobowe także ci się nie należy z krusu, własie przez rente rodzinną,
tutaj masz rację, DG na zusie jak najbardziej tylko ze DG musi być cały czas proadzona, bo dużo osób zakadało fikcyjne firmy aby pobierać ten zasiłek macierzyński, tak ze w twoim przypadku to tylko DG na zusie,

Rozumiem. Nie wiedziałam że jest tego typu rozgraniczenie jeśli chodzi o KRUS.
No właśnie tak jak pisałam, chciałam rozpocząć działalność od nowego roku, co planowałam już od dawna (po nowym roku będę miała po prostu trochę kasy którą miałam przeznaczyć na start), więc to nie jest jakaś zachcianka w celu wyrwania kasy.
Czyli teraz normalnie muszę złożyć wniosek CEIDG i ZUA i zacząć opłacać składki? A co z umową zlecenie? Jaki będzie miała wpływ na ten mechanizm? Tak jak pisałam, formalnie wygasa 30.05, ale ja odchodzę już w połowie lutego (poinformowałam szefostwo), a w na kwiecień mam zaplanowany poród, czyli w praktyce będę 1,5 miesiąca osobą niezatrudnioną (o ile dostanę jakiś aneks).

Powrót