Renta rodzinna na stałe - wdowa - z powodu złego stanu zdrowia

• Autor wątku Autor wątku weronika.kot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weronika.kot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam serdecznie!Potrzebuję pomocy w kwestii renty rodzinnej.Otóż w 1978 roku zmarł tragicznie mój mąż. Zostałam sama z dwojgiem małych dzieci(4 i 3 latka).Z tego tytułu została przyznana renta rodzinna. W 1997 roku zostałam zaliczona do trzeciej grupy inwalidów z ogólnego stanu zdrowia.I od tej pory pobierałam rentę rodzinną z powodu złego stanu zdrowia.I tak jest po dzień dzisiejszy.Oczywiście co jakiś czas staje na komisję lekarską.W tym roku kończę 57 lat i kończy się też dwuletni okres na który została mi przyznana renta.Będę więc stawać na komisję.Stan mojego zdrowia się nie poprawił wręcz odwrotnie.I tu pojawia się pytanie: czy jest możliwość (gdyby renta ponownie została przyznana) na to by przyznana była na stałe. Czytałam gdzieś, że jest taki przepis mówiący o tym iż gdy do osiągnięcia wieku emerytalnego zostało mniej niż 5 lat wtedy powinna renta być przyznana właśnie na stałe. Czy ten przepis dotyczy także mnie?A jeżeli nie to czy są jakieś inne sposoby na otrzymanie renty na stałe? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!Pozdrawiam!Weronika

Ostatnia edycja:
I od tej pory pobierałam rentę rodzinną z powodu złego stanu zdrowia.I tak jest po dzień dzisiejszy
Czy to jest renta z tytułu niezdolności do pracy /inwalidzka/, czy renta rodzinna?.

Jest to renta rodzinna, po zmarłym mężu, która została mi przyznana na mocy przepisu, który brzmi mniej więcej tak "Uprawnienie do renty rodzinnej przysługuje również wdowie, jeśli spełni warunek dotyczący wieku lub niezdolności do pracy w okresie nie dłuższym niż 5 lat od śmierci męża lub od zaprzestania wychowywania ww. dzieci." Czyli, że pobieram rentę rodzinną z powodu niezdolności do pracy. Tak ja to rozumiem. Jeżeli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Dziękuję za pomoc.

Kochani czy naprawdę nikt nie potrafi odpowiedzieć na moje pytanie???:(
Jeszcze raz proszę o pomoc!

Czyli, że pobieram rentę rodzinną z powodu niezdolności do pracy.
W 1978 roku spełniłaś jeden z warunków wymaganych do uzyskania renty rodzinnej /wychowywanie dzieci w wieku do 16 lat/, ZUS przyznał Ci to świadczenia na stałe. Nie wiem, czy po ukończeniu nauki przez dzieci wnioskowałaś o rentę rodzinną na siebie. Przy tej rencie nie trzeba mieć niezdolności do pracy. Ty ją natomiast masz i wydaje mi się, że jest to renta „inwalidzka” okresowa. Sama piszesz, że „ co jakiś czas staje na komisję lekarską” i „ kończy się też dwuletni okres na który została mi przyznana renta”.
Jeżeli lekarz orzecznik stwierdzi dalszą niezdolność do pracy, wówczas powinnaś otrzymać rentę do dnia osiągnięcia wieku emerytalnego. Masz 57 lat, więc brakuje mniej niż 5 lat do 60 lat życia.
Z tego co wiem ZUS wypłaca tylko jedno świadczenie /korzystniejsze/ ale, które Ty otrzymujesz to ja już nie jestem w stanie określić. To tyle z mojej strony – Tobie radzę udać się do ZUS-u i wtedy będziesz wiedziała dokładnie na jakim jesteś świadczeniu.:)

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Oczywiście skorzystam z rady i przy najbliższej okazji udam się do ZUS-u. ;)
Tymczasem pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie. A co po skończeniu przeze mnie 60 lat??? Całe życie poświęciłam wychowywaniu dzieci, nigdy nie pracowałam, więc nie będę miała emerytury. Czy w tej sytuacji renta, którą pobieram będzie mi przyznana na stałe?

Czy... renta, którą pobieram będzie mi przyznana na stałe
Na to pytanie chyba nikt nie odpowie, ale jak będziesz w ZUS-ie może tam otrzymasz odpowiedź. Powodzenia.;)

Powrót