W
weronika.kot
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 20
Witam serdecznie!Potrzebuję pomocy w kwestii renty rodzinnej.Otóż w 1978 roku zmarł tragicznie mój mąż. Zostałam sama z dwojgiem małych dzieci(4 i 3 latka).Z tego tytułu została przyznana renta rodzinna. W 1997 roku zostałam zaliczona do trzeciej grupy inwalidów z ogólnego stanu zdrowia.I od tej pory pobierałam rentę rodzinną z powodu złego stanu zdrowia.I tak jest po dzień dzisiejszy.Oczywiście co jakiś czas staje na komisję lekarską.W tym roku kończę 57 lat i kończy się też dwuletni okres na który została mi przyznana renta.Będę więc stawać na komisję.Stan mojego zdrowia się nie poprawił wręcz odwrotnie.I tu pojawia się pytanie: czy jest możliwość (gdyby renta ponownie została przyznana) na to by przyznana była na stałe. Czytałam gdzieś, że jest taki przepis mówiący o tym iż gdy do osiągnięcia wieku emerytalnego zostało mniej niż 5 lat wtedy powinna renta być przyznana właśnie na stałe. Czy ten przepis dotyczy także mnie?A jeżeli nie to czy są jakieś inne sposoby na otrzymanie renty na stałe? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!Pozdrawiam!Weronika
Ostatnia edycja: