Renta rodzinna-nalezy się czy nie?

• Autor wątku Autor wątku sskmarta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sskmarta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam takie pytanie.
MOja mama zmarła gdy miałam 7 lat, otrzymałam po niej rentę gdyż miesiąc przed śmiercią otrzymała 1 grupę. W wieku 14 lat moim prawnym opiekunem została babcia, która miała swoję emeryturę. Dlatego też moje pytanie, czy mogę zamienic swoją rentę na jej emeryturę?(Mam 21 lat) Na potwierdzenie mam postanowienie sądowe.
BYłam w ZUS-ie a tam na podaniu są: dzieci, rodzice i małżonkowie. Ja jestem brana jak wnuczka, czy jako dziecko? Skoro babcia była moim prawnym opiekunem.

Pozdrawiam!

We wniosku należy wpisać, że jest Pani wnuczką oraz wypełnić część przeznaczoną dla pełnoletniego dziecka.
Niestety, opieka prawna to nie przysposobienie, więc może występować Pani tylko jako wnuczka a nie jako dziecko.
Formalnie renta po babci się na należy, bo ma Pani prawo do renty po rodzicu (art. 69.2 ustawy emerytalnej).
Jedyny sposób to utrata prawa do renty po rodzicu i dopiero wtedy złożenie wniosku o rentę po babci. Jak utracić prawo do renty? Zrezygnować ze szkoły. Po pewnym czasie możnaby znów zacząć się uczyć i wtedy można renta po babci powinna być przyznana...

Arex77 napisał:
Formalnie renta po babci się na należy, bo ma Pani prawo do renty po rodzicu (art. 69.2 ustawy emerytalnej).
Chyba miało być : nie należy
Arex77 napisał:
Jedyny sposób to utrata prawa do renty po rodzicu i dopiero wtedy złożenie wniosku o rentę po babci. Jak utracić prawo do renty? Zrezygnować ze szkoły. Po pewnym czasie możnaby znów zacząć się uczyć i wtedy można renta po babci powinna być przyznana...

Czy jesteś pewna na 100%, że w chwili wznowienia nauki, będzie prawo do renty po babci. Po rodzicu nadal będzie przysługiwać :)

Morena napisał:
Czy jesteś pewna na 100%, że w chwili wznowienia nauki, będzie prawo do renty po babci. Po rodzicu nadal będzie przysługiwać :)
Przerwanie nauki oznacza utratę prawa do renty (z mocy ustawy).
Jeśli potem nie złoży się wniosku o rentę po rodzicu, to nie będzie się mieć do niego prawa (samo wznowienie nauki nie powoduje przywrócenia prawa do renty; można spełniać wszystkie warunki konieczne do otrzymania jakiegoś prawa, ale to nie powoduje przyznania prawa = musi być wniosek i decyzja przyznająca prawo). Zatem uważam, że składając wniosek o rentę po babci i nie mając prawa do renty po rodzicu (zapis w ustawie mówi o posiadaniu prawa do renty a nie spełnianiu warunków do jej uzyskania) powinien być on rozpatrzony pozytywnie.

Powrót