Renta rodzinna - nietypowa sprawa.

• Autor wątku Autor wątku djlexus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djlexus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Urodziłem się 1982 roku i przez parę lat pobierałem rentę rodzinną po zmarłym ojcu.
W czerwcu tego roku a dokładnie 26.06. osiągnąłem wiek 25 lat, co naturalnie spowodowało ukończenie wypłaty świadczeń przez ZUS.
Do tego miejsca jest wszystko jasne i oczywiste.
Na dzień dzisiejszy jestem studentem ostatniego roku studiów magisterskich. Teoretycznie powinienem otrzymywać rentę do ukończenia tegoż roku studiów, czyli de fakto do ich zakończenia.
ZUS jako jeden z organów administracji państwowej, utworzony 1991 roku, mający służyć społeczeństwu, nie wspomniał nawet słowem, że jest taka możliwość jaką podałem wyżej. :x Ale wracają do sprawy.

Uchwała Sądu Najwyższego III UZP 3/89; OSP 1990/5/246 brzmi: „Studentka, która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów (…).”

No i na pierwszy rzut oka wydawałoby sie, że jest wszystko w porządku, ale czytając dalej uzasadnienie tegoż wyroku, znajdujemy tam następujący zapis ..."Jeżeli więc uprawniony student do renty rodzinnej ukończył 25 lat życia po zdaniu wszystkich egzaminów i zaliczeniu innych obowiązkowych zajęć ... zachowuje on prawo do renty rodzinnej".

Przypominam, że ja urodzony jestem 26.06., i choć wszystkie egzaminy zdałem w czerwcu, i mam na to zaświadczenie ze uczelni, to wiek 25 lat osiągnąłem nie po zdaniu tychże egzaminów lecz w trakcie ich zdawania, a konkretnie cztery dni przed. :x

Pytanie zatem brzmi, czy w moim przypadku jest sens powoływania się na w/w wyrok, w Sądzie Ubezpieczeń Społecznych??

Przepraszam, że w dwóch kawałkach ale się nie wyrobiłem.

Zatem, czy jest sens powoływania się na w/w wyrok.
Ponadto, Uchwała ta została podjęta w 1989 r., czyli w okresie obowiązywania starych przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin z 1982 r. Jednak podobny w treści wyrok wydany przez Sąd Najwyższy zapadł także w dniu 20 kwietnia 2006 r. (sygn. akt I UK 265/05), a więc już pod rządami obecnie obowiązującej ustawy o emeryturach i rentach z FUS.
Niestety nie mogę nigdzie znaleźć jego uzasadnienia.

Jeśli by ktoś z Państwa dysponował tym że uzasadnieniem byłym bardzo wdzięczny. A sprawa robi się już coraz bardziej nerwowa.

P.S. Napisałem 25.06. odwołanie ZUS od decyzji o zakończeniu wypłaty świadczeń.
Ale, kolokwialnie mówiąc mnie olali i do dnia dzisiejszego nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Witam ,...mam podobną sytuacje....jedna rada jesli wysylasz cos do Zusu-zawsze za potwierdzeniem odbioru wysyłaj list, a onie wegług moich info maja Ci odpowiedziec do 2 tyg., mam podobna sprawe...i oczywiscie narazie odmownie, ale bede walczył... ;) powodzenia

[cytat="djlexus"]
ZUS jako jeden z organów administracji państwowej, utworzony 1991 roku, mający służyć społeczeństwu, nie wspomniał nawet słowem, że jest taka możliwość jaką podałem wyżej. :x [/cytat]
Nieprawda,
Zakład Ubezpieczeń Społecznych powstał w 1934 na mocy rozporządzenia Prezydenta RP z dnia 24 października 1934 roku o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym. Rozporządzenie to doprowadziło do połączenia 5 instytucji (Izba Ubezpieczeń Społecznych, Zakład Ubezpieczenia na Wypadek Choroby, Zakład Ubezpieczenia od Wypadków, Zakład Ubezpieczeń Pracowników Umysłowych, Zakład Ubezpieczenia Emerytalnego Robotników) w ZUS.
W 1955 ZUS został zlikwidowany. Jego funkcje przejęły związki zawodowe, Ministerstwo Pracy i Opieki Społecznej oraz rady narodowe. W 1960 reaktywowany.

Co do pytania, z Pana postów wyraźnie wynika, że 25 lat ukończył Pan będąc na przedostatnim roku studiów, a nie na ostatnim.
Sąd Najwyższy jednoznacznie stwierdził: "...ukończył 25 lat życia po zdaniu wszystkich egzaminów i zaliczeniu innych obowiązkowych zajęć..."

[cytat="Piotr820808"]wegług moich info maja Ci odpowiedziec do 2 tyg., [/cytat]

Nieprawda,
zgodnie z art. 35. kpa, sprawy załatwiane są bez zbędnej zwłoki, a wymagające postępowania wyjaśniającego nie później niż w ciągu miesiąca, szczególnie skomplikowane w ciągu dwóch miesięcy.

Dziekuje za informacje znów jestem mądrzejszy;) i mam pytanie czy Zus powinien przdłuzyc mi rente rodzinna, jesli sobie załatwilem zaswiadczenie ze znajduje sie na 3 semestrze czy na ostatnim roku studiów uzupelniajacych-data 31 lipiec-moje urodziny 08.08.82... czy bede jednak zmuszony pisac odwolanie do sadu pracy? i czy takie zaswiadczenie wystarczy?? z góry dziękuje

[cytat="Piotr820808"] jesli sobie załatwilem zaswiadczenie ze znajduje sie na 3 semestrze czy na ostatnim roku studiów uzupelniajacych...[/cytat]
Czyli co? Fałszywe zaświadczenie. Jest to przestępstwo.
Przypominam, że na tym forum nie pomagamy tym co łamią prawo.

Nie absolutnie, nic wobec prawa... zreszta tutaj chyba chodzi o te wszystkie kruczki prawne i tego nie da sie obejsc. Chodzi mi o to iz, poza karta egzaminacyjna-gdzie uzyskałem wszystkie wpisy i zaliczenia do dnia 1 lipca- postarałem sie równiez o żaswiadczenie z uczelni w którym jasno jest napisane ze dnia 31 lipca(8 dni przed moimi urodzinami) znajduje sei na III semestrze( studia uzupełniajace) czyli ostatnim roku studiów. Przedstawiłem daną sytuacje i rektor mi podbił z data 31 lipca-ogólnie wszystkim robia to we wrzesniu. Własciwie nie wiem czy to zaswiadczenie mi cos daje- napisalem pismo do ZUS-u i dolaczylem karte egzaminacyjna i oczywiscie prosbe- ale decyzja odmowna- wiec napisalem jeszcze raz dołaczajac te zaswiadczenie i powolujac sie na ich pismo iz "jezeli dziecko osiągneło 25 lat zycia, bedąc na ostatnim roku studió w szkole wyższej, prawo rodzinne przedłuza sie do zakonczeniq tego roku studiów"> Zamierzam poczekac jeszcze tydzien na odp. i kierowac odwolanie do sadu pracy-chociaz mam nadzieje ze ZUS jeszcze raz rozpatrzy ta sytuacje. Chodziło mi o to czy takie zaswiadczenie moze dac mi wieksze szanse w walce z Zusem. Jeszcze raz dziekuje za zainteresowanie moja sprawa. Pozdrawiam

Powrót