renta rodzinna, obecność na zajęciach

• Autor wątku Autor wątku blandor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blandor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Mam taki problem, otóż przyszła mi decyzja z ZUS o nienależnie pobranych świadczeniach, argumentem zus są moje nieobecności na zajeciach. W przepisach zus na ktore sie powolują nie ma czegoś takiego że obecność jest obowiązkowa. Po jednej sprawie w sadzie zus powolal sie na regulamin szkoly w ktorym napisane jest ze obecnosc na zajeciach jest obowiazkowa i ze za nieobecnosci uczen moze zostac skreslony z listy sluchaczy. W tym okresie nie bylem skreslony z listy sluchaczy. Dopiero pol roku po rezygnacji z renty wypisalem sie ze szkoly, wiec chyba zus nie moze żądać ode mnie zwrotu renty. Nie wiem czy mam szanse na wygranie tej sprawy a niebawem musze zlosyc odwolanie do sadu apelacyjnego.

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

niestety Pani sędzina na 1 rozprawie stwierdziła że nie mam racji. Tylko jak moga powolywac sie na cos czego tak naprawde nie maja w swoich przepisach. Nikt nie potrafił mi w zusie wskazac artykułu w ktorym bylo by napisane ze aby byc ucziem trzeba miec obecnosci na zajeciach:/ Nawet jak pytalem o to w informacji w zusie to Pani powiedziala ze pierwszy raz slyszy cos takiego. Przeciez to jest jawne wykorzystywanie niewiedzy normalnych ludzi. Skoro nie ma czegoś takiego w przepisach to nie mogą się na nie powolywać:/

Do chwili skreślenia z listy uczniów nie dochodzi się utraty statusu ucznia. Status ucznia powstaje przez wpis na listę uczniów szkoły , a ustaje przez skreślenie z niej. Do ustalenia uczęszczania do szkoły , czy nauki w szkole nie wymaga się stwierdzenia systematycznej obecności w szkole. ( art 6 pkt 8 ustawy z dnia 7 września 1991r o systemie oświaty - Dz.u NR 67 Z 1996R, POZ 329 Z póżń. zm). oraz w szczególnym trybie nauki dla dorosłych, bez codziennej obecności ( art 68 ust o sys. oświaty). powołaj się na te art. jeśli w ZUS-ie nie znają takich art , to niech zaczną znowu się uczyć. Jeżeli miałeś niską frekwencje na zajęciach , a byłeś nadal na liście , to składaj do sądu apelacyjnego.

Powrót