renta rodzinna, powtarzanie roku

• Autor wątku Autor wątku agatka84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agatka84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Bardzo proszę o wyjaśnienie kilku watpliwości. Otoż, jestem obecnie na 4. roku studiów. Gdy rozpoczynalam naukę na uczelni, przez 1. rok musialam nosić zaswiadczenia co pół roku, a potem ZUS przyznal mi rentę az do ukończenia 25. roku życia. Tak więc począwszy od 2. roku studiow nie nosiłam do ZUS zaświadczeń o kontynuacji nauki. Problem w tym, że powtarzalam 2. rok studiów. Moje pytania są takie:
1. czy powinnam byla poinformować ZUS o powtarzaniu roku, mimo że nie zmienia to nic w sprawie wyplaty świadczenia ( i tak z dniem ukończenia 25 lat zabiorą mi rentę).
2. czy to, że nie nosilam tych zaswiadczeń do ZUS, jest sluszne? Mam decyzję o przyznaniu renty aż do maja 2008 roku, więc bylam pewna, że to niepotrzebne. A z tego co czytam tutaj na forum, mogę mieć jakieś problemy?

Aha - nie bylam nawet na sekundę skreślona z listy studentów.

nie powtarzanie roku nic nie zmienia, ważne że się uczysz. Co do drugiego, skoro ZUS nie wstrzymał Ci renty a Ty sie nadal uczysz, renat jest przyznana do 2008 r. wiec wszystko jej ok.

jeżeli ukończysz 25 lat bedąc na ostatnim roku studiów to renta przysługuje Ci do ukończenia tego ostatniego roku studiów

Powrót