Renta rodzinna - przedłużenie

• Autor wątku Autor wątku zlosnik5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zlosnik5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Skończyłam 25 lat, 5 sierpnia 2008 będąc na 2 ostatnim roku studiów uzupełniających ASP. Niestety nie zdążyłam obronić pracy dyplomowej do dn 30.09.2008(obroniłam ja w czerwcu 2009).Sad Okręgowy-Sad Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi oddalił moje odwołanie nie widząc podstaw do dalszej wypłaty renty rodzinnej od dn. 1.10.2008 ponieważ, powtarzałam ostatni II rok studiów- powołując się na wyrok SN z 6.04.2006 II UK/174/05. Jakich argumentów użyć dla Sądu Apelacyjnego do którego zamierzam się odwołać,aby uzyskać przywrócenie renty.

Ja równiez chciałbym prosic o porade. Mianowicie w tym roku 11 lipca kończe 25 lat. Jestem na studiach zaocznych licencjackich (3letnie). obecnie zaliczyłem juz 2 rok i czekam na zaświadczenie o tym z dziekanatu. Będę chciał się ubiegać o przedłużenie renty rodzinnej, jako że po zaliczeniu tych egzaminów będę przyjety na ostatni rok studiów. tyle, że ostatnie egzaminy miałem na poczatku lipca i nie wiem czy piszac prośbe o przełdużenie renty rodzinnej (która mam od kilkunastu lat po zmarłym ojcu) moge się powołać na orzeczenie Sądu cyt.:".......która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów...". Czy wogóle w takim wypadku - kiedy to egzaminy zdawałem w lipcu (ale przed moimi 25 urodzinami)przysługuje mi prawo do przedłużenia tej renty? czy jest jakies przykładowe pismo które powinenem wysłać? i czy do kogoś konkretnie powinienem kierować to pismo? prosze o pilną odpowiedź i z góry dziękuję.

Powrót