renta rodzinna - przekroczenie 130% tylko w jednym miesiacu

• Autor wątku Autor wątku yorqs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yorqs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam takie pytanie ponieważ przysługuje mi renta rodzinna po zmarłym ojcu i w jednym miesiącu przekroczyłem kwotę równą 130% bazy. Dodam że jestem studentem i reszta warunków jest spełniona.

Przez cały rok zarabiam 2800zł brutto czyli moja renta ulega odpowiedniemu zmniejszeniu, ale aktualnie otrzymałem niespodziewaną premię i moja wypłata wyniosła 4600zł brutto co przekracza kwotę z dozwolonych 130%.

Proszę o informację czy i co w tej sprawie zrobić, czy ZUS wstrzyma częściowo/całkowicie rentę. Czy biedz do nich i im zgłaszać? A może (w co się pewnie łudzę) jest to rozliczane kwartalnie/rocznie i wtedy średnia wychodzi mniejsza?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Po zakończeniu roku trzeba przedłożyć w ZUS zaświadczenie o wysokości osiągniętego przychodu (do końca lutego). Można rozliczyć rocznie lub miesięcznie w zależności co będzie korzystniejsze.

Witam,

dziękuję za odpowiedź
opiszę jednak dokładniej moją historię bo to nie jest takie proste jak to napisałem... przepraszam...

Ojciec zmarł w maju roku 2008, wtedy byłem na przed ostatnim roku studiów (1 rok dwu letnich studiów magisterskich a ostatni rok studiów wypada wlasnie teraz w roku akademickim 2008/2009). ZUS przydzielił mi rentę do września 2008 chyba z uwagi na moją datę urodzin. Ponieważ niestety, ja urodziłem się we wrześniu 1983 co po rozrachunku daje ukończenie 26 lat przed 1 października 2008. Zdałem wszystko jak tylko mogłem i uzyskałem wszystkie wpisy w przeddzień moich urodzin, dzięki czemu z automatu stałem się studentem ostatniego roku przed ukończeniem urodzin.

Niestety ZUS wyśmiał moje argumenty i zaproponował rentę w drodze łask... napisałem pismo i spotkaliśmy się w sądzie jakiś miesiąc temu. Tam zapadł wyrok na moją korzyść.

W grudniu zeszłego roku na domiar złego (dobrego) otrzymałem premię w pracy, o której pisałem, a która wyniosła mnie znacząco ponad 130%. Nie składałem jeszcze żadnych informacji do ZUSu bo renta od października zeszłego roku mi nie przysługuje.

Niemniej jednak przyszło pismo z ZUS, aby w trybie pilnym przedstawić im informacje o moim wynagrodzeniu za miesiąc grudzień 2008 gdzie to właśnie wypadam najpiękniej w przeciągu całego roku.... z 4600 się nie wytłumaczę :(

Dlatego chciałbym się dowiedzieć o co tak naprawdę może chodzić...

Czy mam iść do nich z rozliczeniem rocznym PIT za cały rok czy z rozliczeniem RMUa za pytany miesiąc....

będę bardzo wdzięczny za odpowiedź bo to mi spokoju nie daje :(
i dziękuję z góry

pozdrawiam bardzo serdecznie.

Powrót