renta rodzinna pytanie ??

• Autor wątku Autor wątku b0nz0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b0nz0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie odnośnie renty rodzinnej. W Zusie powiedziano mi, ze rente rodzinną moge brać do skonczenia 25 roku życia. wiec jesli mam urodziny w lipcu to po moich 26 urodzinach przepada mi ona choć zostanie mi jeszcze rok studiów. Czy da sie to jakoś obeiść bo znalazłem ciekawą ustawe :

Jednakże w myśl art. 68 ust. 2 w/w ustawy jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.
Nadto Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 23 lutego 1989 r. (III UZP 3/89; OSP 1990/5/246), która zachowuje swą aktualność do dzisiaj orzekł, iż student, który na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów (art. 39 ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin - Dz.U. Nr 40, poz. 267 ze zm.).

Czyli jesli dobrze rozumiem jesli w lipcu koncze 25 lat a w czerwcu zalicze juz wszystkie egzaminy to mam prawo brac rente w tym ostatnim roku czyli jak bede miał 26 lat .
Prosze o pomoc ?

[cytat="b0nz0":bho66i7m]Czyli jesli dobrze rozumiem jesli w lipcu koncze 25 lat a w czerwcu zalicze juz wszystkie egzaminy to mam prawo brac rente w tym ostatnim roku czyli jak bede miał 26 lat[/cytat:bho66i7m]
Zgadza się. Tuż po zaliczeniu przedostatniego roku studiów należy dostarczyć do ZUS zaświadczenie o tym z uczelni wnosząc o przedłużenie renty.

Ja też tak słyszałem ale w ZUS-ie babka powiedziała mi że nie ma takiej mozliwości i moge jedynie pisać pismo do prezesa w Warszawie i zdać sie na jego łaske, choć to i tak mało prawdopodobne, że mi ją przyzna. Wiec dalej nie wiem co mam robić.

Pani w ZUS może udzielać różnych informacji. Liczy się jednak jedynie forma pisemna.
Proszę pobrać z uczelni zaświadczenie o tym ile programowo trwają studia i o tym, że zdał Pan wszystkie egzaminy w bieżącym roku akademickim, co jest równoznaczne z zaliczeniem roku i że jest to rok przedostatni.
To zaświadczenie proszę dołączyć do wniosku do właściwego ZUS o przedłużenie renty zgodnie z art. 68 ust. 2 ustawy emerytalnej w związku z uchwałą SN z dnia 23 lutego 1989 r. (III UZP 3/89) oraz zobowiązując się do dostarczenia niezwłocznie po rozpoczęciu zajęć w nowym roku akademickim zaświadczenia o studiowaniu.

Po ewentualnej odpowiedzi negatywnej zawsze będzie można się odwołać...

Mam pytanie czyli wszystko zalezy od tego kiedy sa wyznaczone terminy egzaminow ,zalozmy ze mam 24 czerwca 25 urodziny a ostatni egzamin jest 25 to juz mi sie renta nie nalezy,a gdy mam ostatni egzamin 23 to jeszcze tak??

cyt. ze strony http://www.zus.pl

Uprawnieni do renty rodzinnej
Dzieci
Do renty rodzinnej mają prawo: dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione - do ukończenia 16. roku życia lub 25. roku życia, jeśli się uczą oraz bez względu na wiek, jeśli stały się całkowicie niezdolne do pracy przed 16. rokiem życia lub w czasie nauki w szkole do ukończenia 25. roku życia. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

To czyli jak bo jedni pisza na forum ze jak sie skonczy 25 lat na przed ostatnim roku studiow to sie rente przedluza do konca studiów a inni pisza ze jak sie skonczy 25 lat na ostatnim roku studiow to jaka jest prawda? bo jak czytalam to i z jednego i z drugiego wychodzi ze mozna przedluzyc rente dalej.

25 lat po zaliczeniu przedostatniego roku studiów :)
Z wyroku SN, cytowanego w tym temacie:
[cytat:1mpfhrba] ....która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów[/cytat:1mpfhrba]

To z tego wynika ze wakacje nie sa brane pod uwage jako nowy rok akademicki tak?? Ja mam 24 czerwca 25 lat a ostatnie egzaminy mam na poczatku lipca to mi juz renty nie przedluza??Wszytko zalezy od terminow egzaminow??
Prosze o odpowiedz to dla mnie bardzo wazne z gory dziekuje :)

[cytat="brigida":wwoiuz0n] Ja mam 24 czerwca 25 lat a ostatnie egzaminy mam na poczatku lipca[/cytat:wwoiuz0n]
O czym mówimy?
24 czerwca dawno minął, początek lipca był przed miesiącem.

Mowie o czerwcu 2009 :) Ja juz nic nie rozumiem wedlug SN renta sie przedluza jak sie konczy 25 lat na przedostatnio roku studiow a w pordniku ZUS jest napisane ze jak sie skoczy na ostatniom roku studiow.Prosze Pana Janusza niech mi pan to wytlumaczy.I odnosnie ostatniego mojego pytania z gory dziekuje :)

Witam! zaczne od początku...Moi rodzice sa juz ne emeryturze i jestem też na rencie stałej od 1992 roku aż do teraz,gdyż jestem osoba niepenosprawna w stopniu umiarkowanym,i mam pytanie ile wynosi renta rodzinna po rodzicach lub jednego z rodziców np ojciec ma 1000 zł a mama(wczesniejsza emerytura,dziecko specjalnej troski) 750 zł i a ja 550 zł jak to wyglada ten przelicznik,bo czegoś tu nie rozumiem każdy tlumaczy co innego wiec pomieszało mi sie w glowie??bardzo dziekuję za odp życze milego dnia

Po pierwsze - dlaczego piszesz w temacie nie na temat.
Po drugie - czego nie rozumiesz? Wysokość świadczenia to indywidualna sprawa, zależy od stażu pracy i osiąganych zarobków. Renta rodzinna to 85 % świadczenia zmarłego - dla jednej osoby.

Moreno odpowiedz na moje wczesniejsze pytanie ja naprawde nic nie rozumiem a mi zalezy by mi ktos to wytumaczyl.
Z gory dziekuje.

Wiem ale moje pytanie jest troszke wyzej i nikt nie chce mi jasno wyjasnic.

Odpowiedź jest tutaj :)
[cytat="Janusz M.":32cnte25]25 lat po zaliczeniu przedostatniego roku studiów :)
Z wyroku SN, cytowanego w tym temacie:
[cytat:32cnte25] ....która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów[/cytat:32cnte25][/cytat:32cnte25]

Ostatni egzamin kończy przedostatni rok akademicki,potem zaczyna się ostatni rok studiów, kończysz 25 lat ...kończysz 25 lat już na ostatnim roku studiów! Czytelniej już chyba nie można...:)

Witam,
Mam podobny problem. Też mam rente po ojcu i nie wiem czy ją dalej dostane.Jak już wiadomo przysługuje mi renta do 25 roku zycia. W dniu 12.02.2010 ukończyłem 3,5-letnie studia inżynierskie, od 1.03.2010 zaczynam 1,5-letnie studia magisterskie. 25 lat kończe z dniem 27.04.2010. Przed ukończeniem 25 lat będe już studentem tej samej uczelni. Studia magisterskie powinienem ukończyć z dniem 30.06.2011. wtedy bede miał juz 26 lat. Moje pytanie brzmi czy w okresie od 04.2010 do 06.2011 powinienem dostawać jeszcze dostawać rente. 25 lat też niby skończę na przedostatnim roku studiów i zostanie mi jeszcze rok. Pomóżcie
Pozdrawiam:help:

Powrót