Renta rodzinna - pytanie

• Autor wątku Autor wątku dream_on_1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dream_on_1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam !

Chciałbym w imieniu mamy dowiedziec sie czy to prawda zę jeśli mama jest wdową po zmarłym mężu może starać się o rente rodzinną w momencie przekroczenia 50 lat. Mama ma 31 lat pracy, urodziła sie w 1960 roku a wdową jest od 1994 roku i od tamtej pory wychowywała samotnie dwoje dzieci (rocznik 1984 i 1987) Bardzo proszę o odpowiedź....

jeśli wrzuciłem tego posta do nieodpowiedniego działu to z góry przepraszam

pozdrawiam

Prawo do renty rodzinnej przysługuje wdowie, jeśli w chwili śmierci męża ukończyła 50 lat lub była niezdolna do pracy, albo wychowuje co najmniej jedno z dzieci, wnuków lub rodzeństwa uprawnionych do renty rodzinnej po zmarłym mężu, które nie ukończyły 16. roku życia, a jeżeli uczą się - 18. roku życia lub są całkowicie niezdolne do pracy. Uprawnienie do renty rodzinnej przysługuje również wdowie, jeśli spełni warunek dotyczący wieku lub niezdolności do pracy w okresie nie dłuższym niż 5 lat od śmierci męża lub od zaprzestania wychowywania ww. dzieci.

Wdowa ukończy 50 lat w 2010, najstarsze dziecko ukończyło 18 lat w 2005, 5 lat od tego dnia minie w 2010.

Odpowiedź na pytanie ... może tak, może nie ... liczą się dni. Proszę odkładnie policzyć dni.

rozumiem...więc jakie dokładnie daty musze podać ? daty urodzenia ? data śmierci ojca ?

Proszę przeczytać dokładnie odpowiedź!

Oblicz sobie, czy od ukończenia przez dziecko ur.1987 18 lat do 50 urodzin mamy upłynie 5 lat, czy też nie.

no wychodzi na to że upłynie gdyż urodziłem się 4 Marca 1987 a Mama skończy 50 lat 26 kwietnia 2010.....a więc...?

czyli nie ma nawet sensu starać się mimo ze decydują o tym zaledwie dni... ?

Można złożyć, ale i tak będzie odmowa.
Przepis to przepis, brakuje 1 dnia i nie ma prawa do świadczenia.

Gwoli ścisłości to 52 dni :), a nie zaledwie dni.

no fakt...troche mnie ponioslo :)

Jednak chciałbym spróbować powalczyć...jakie powinienem przygotowac dokumenty jadąc do Zusu oraz jak mniej wiecej powinna wyglądać treść tego podania.... ?

Teraz nie widzę sensu. Zainteresowana nie skończyła jeszcze 50 lat.
Poza tym wszystkie dokumenty w sprawie renty rodzinnej znajdują się w ZUS, a co do ewentualnego odwołania (bo nie widzę podstaw do tego żeby ZUS wydał inna decyzję niż odmowna), to szans na pozytywne załatwienie spraw w sądzie też nie widzę - nie są i nie będą spełnione warunki ustawowe, a właśnie takie wymogi są badane przez sąd.

...ale każdemu prawo do złożenia odwołania od decyzji ZUS przysługuje.

jakie skladki zus przy rencie rodzinnej?

witam!

czy ktoos z was wie jakie skladki zus oplacane sa przy rencie rodzinnej?

otrzymuje rente jestem studentka i pracuje na umowe zlecania z tego co wyczytalam moj "pracodawca" nie jest zobowiazany w takim przypadku placic na mnie skladek zus. chcialabym sie zatem dowiedziec co w przypadku gdy np zachoruje lub bede miala jakis wypadek? czy ktos odprowadza za mnie w takim przypadku skladki chorobowe, wypadkowe itp?

Student nie podlega żadnemu obowiązkowemu ubezpieczeniu, a zatem nie ma też prawa do żadnych świadczeń.

Co więcej, student na zlecenie do ukończenia 26 roku życia nie podlega też żadnym składkom dobrowolnie - po prostu składki na ZUS w ogóle go nie dotyczą. Może co najwyżej opłacać sobie dobrowolnie składki na FUZ, jeśli podpisze umowę z NFZ. Tylko po co?

FUZ - nie ma takiego czegoś jak FUZ.
Narodowy Fundusz Zdrowia owszem. Albo Fundusz Ubezpieczeń Społecznych.

Fundusz Ubezpieczenia Zdrowotnego? Nie ma czegoś takiego? Cóż, kłócić się nie będę, szczególnie po godzinach pracy ;-).

Nie zmienia to jednak faktu, że do ubezpieczenia zdrowotnego można się zgłosić dobrowolnie, podpisując umowę z NFZ i płacąc później składki. Bez sensu, jeśli student ma ubezpieczenie zdrowotne z innego źródła, ale czułam się zobowiązana o tym wspomnieć, skoro już napisałam, że student do ukończenia 26 roku życia z umowy zlecenia nie podlega żadnym składkom ani obowiązkowo, ani dobrowolnie...

Powrót