Renta rodzinna status studenta

• Autor wątku Autor wątku kamilczak1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilczak1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Legitymacje rencisty emeryta miałem ważną do 30 września 2013r.
Status studenta miałem zachowany do 31.10.2013r. , 30wrzesnia renta została wstrzymana, zostałem skierowany na powtarzanie sem 8 i dalej zachowałem prawa studenckie do 30.06.2014r, odpowiednie zaświadczenie o kontynuowaniu nauki wysłalem do zus ale dla Zakładu było to niejasne wiec bezpośrednio wysłali list do uczelni aby ta potwierdziła mój status. Uczelnia odesłała odpowiedz i znowu ZUS wysłal kolejne zapytanie czy podczas sem 7 do lutego 2014r. nie mam żadnych zajęć czyli nie muszę uczęsczać na uczelnie. Jeżeli uczelnia odpowie ze tak student został skierowany na powtarzanie sem 8 wiec na sem 7 uczęszczać nie musi to czy mogę mieć wstrzymaną rentę rodzinna pomimo zachowanego statusu studenta? 25 lat skończę w kwietniu 2014roku

dziękuję.

Otrzymałem odpowiedz z ZUSu ,że renta zostaje wstrzymana na okres 7 semestru ponieważ nie będę uczęszczał na ten semestr, później znowu zaczną wypłacać za ostatni semestr 8. Czytałem o przypadkach gdzie ZUS wstrzymywał rentę na okres urlopu dziekańskiego a później po odwołaniu sąd uznawał racje poszkodowanego ponieważ status studenta został zachowany podczas urlopu. Tym bardziej wydaje mi się ,że mam prawo do dalszych świadczeń bo dalej jestem studentem. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak argumentować odwołanie, czy w ogóle ma to sens i gdzie mogę poczytać o podobnych przypadłościach, do kogo kierować się w sprawie pomocy jak to rozegrać. Proszę o pomoc.

Powrót