renta rodzinna/umowa zlecenie/stypendium naukowe.

• Autor wątku Autor wątku a-verte
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a-verte

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam.
przejrzałam wszystkie wątki o rencie rodzinnej, jednakże odpowiedzi były różne. w związku z tym mam 2 pytania.

mam 22 lata, studiuję zaocznie, została mi przyznana renta rodzinna do końca 3 roku studiów (czyli jeszcze przez 3 semestry).

1. czy jeśli rozpocznę pracę na umowę zlecenie, muszę to zgłosić do zusu? czy w przypadku tego typu zatrudnienia liczą się progi (70/130%)? stawkę miałabym godzinową, 6-8 zł/h na rękę, średnio pół miesiąca przepracowane.
2. istnieje szansa, że od przyszłego roku będę miała wypłacane stypendium naukowe za rok obecny w wysokości max. 400 zł miesięcznie (nie licząc okresu wakacyjnego). czy jeśli pobierałabym rentę, pracowała na ww warunkach i dostawała takowe stypendium, istnieje możliwość utraty/zmniejszenia świadczenia?

z góry dziękuję za odpowiedź.

podbijam do góry

Witam,

1. Nie, ale uwaga ten wyjątek dotyczy tylko zatrudnienia studenta do 26roku życia na umowę zlecenie. Ponieważ w takim przypadku nie są odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne do ZUS.
2. Nie.

Witam! mam prośbę czy mógłby mi ktoś powiedzieć(napisać) co powinnam zrobić aby otrzymać rentę po zmarłym ojcu. A mianowicie mój ojciec nie ma ciągłości przepracowanych 5 lat w ciągu 10. jak wiec starać się o rentę socjalna. Rodzina składa się z 4 osób a mianowicie moja mama,ja, brat i siostra czy każdy z nas może ubiegać się o taki zasiłek? ja jestem osobą pełnoletnia uczącą się i brat też, . Gdzie trzeba się zgłosić, jakie dokumenty trzeba przygotować?? z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje!

Powrót