Renta rodzinna w drodze wyjątku - problem

• Autor wątku Autor wątku maturzysta2013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maturzysta2013

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam.
Na wstępie opiszę swoją sytuację.
Przez 5 lat (do czerwca 2019 roku) otrzymywałem rentę rodzinną w drodze wyjątku po zmarłym ojcu, jako, że byłem studentem i otrzymywałem to świadczenie w drodze wyjątku nie miałem możliwości podjęcia żadnej pracy zarobkowej (taki był wymóg w uzasadnieniu). Moje studia zamiast trwać do czerwca zostały przedłużone do końca września (nie z mojej winy) - dlatego też wystąpiłem w lipcu do ZUS - u z wnioskiem o przyznanie mi renty na te trzy miesiące. Bardzo długo nie otrzymywałem odpowiedzi. Dopiero pod koniec września dostałem decyzję, że renta została mi przyznana tylko na jeden miesiąc, choć wniosek składałem w lipcu - dostałem rentę do ukończenia 25 roku życia ( sic! 25 lat właśnie kończyłem we wrześniu).

W międzyczasie aby mieć jakiś miesieczny dochód (przed otrzymaniem decyzji) podjąłem pracę na umowę zlecenie. W październiku dostałem tą przyznaną miesieczną wypłatę renty. Co mam w tej sytuacji zrobić - w wymogach było, że nie można mieć żadnej pracy zarobkowej. Tylko ta decyzja z Zus-u tak długo nie docierała więc musiałem zarabiać aby się utrzymać. Chciałem zgłosić to do ZUS-u jak to u mnie wygląda i czy będę musiał zwrócić im tą wpłatę. Jak to jest pod względem prawnym? Dziękuję za odpowiedzi i pomoc!

za jaki okres przyznano rentę ( ten jeden miesiąc) i kiedy podjęta została praca na zlecenie?

Przyznano mi rentę na wrzesień (decyzję otrzymałem pod koniec września). Praca na zlecenie została rozpoczęta na początku września (nie miałem decyzji a musiałem mieć z jakiegoś źródła dochód).

Powrót