Renta Rodzinna

• Autor wątku Autor wątku Grzegorz23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzegorz23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Mam taką sprawę:
Mam 24 lata i pobieram rentę rodzinną po zmarłym ojcu ( renta z MSWiA policyjna). Studiuję więc renta przysługuje mi do 25 roku życia. Chciałbym sie dowiedzieć czy taka renta może przejść na moją mamę. Tylko problem w tym iż przed śmiercią mojego ojca moi rodzice wzięli rozwód.
Dziękuję z góry za pomoc
Pozdrawiam

dzięki na link, ale jasno z tego artykułu nie wynika czy jest możliwe pobierania renty przez moja mamę, gdyż jest tam zapis że wdowa rozwódka może pobierać rentę gdy w momencie śmierci mojego ojca pobiera alimenty. I faktycznie jest tak że alimenty były przyznane przez sąd. Tylko że moja mama pobiera jeszcze swoją emeryturę. Czy to może mieć wpływ ?
Proszę o info
Pozdrawiam

Witam,
może pobierać jedno świadczenie (albo rentę rodzinną albo emeryturę).

Dzień Dobry. Mam takie pytanie. W dniu 23 pazdziernika 2007 złożyłam egzamin dyplomowy na uczelni. Po czym poinformowałam ZUS, ze ukończyłam naukę na studiach wyższych i wnoszę o wstrzymanie wypłaty renty rodzinnej, ponieważ ona mi już nie przysługuje. Wraz z moim wnioskiem ZUS zgłosił sie do uczelni by podała datę ukończenia studiów. Uczelnia powiedziała , ze osoba studiowała w latach od 1 pazdziernika 2003 do 23 pazdziernika 2007. semestr ostatni skonczył się 28 lutego 2007 a studentka złozyla egzamin dyplomowy 23 pazdziernika 2007 do tego czasu byla na prawach studenckich i studia ukonczyla planowo zgodnie z regulaminem studiów.. Datą ukoczenia studiów jest data złożenia egzaminu dyplomowego Dz.U.05.164.1365 art 167 ust.2. " Prawo o szkolnictwie wyższym", " datą ukończenia studiów jest data złożenia egzaminu dyplomowego". Do pazdziernika 2007 jezdzilam caly czas na uczelnie na seminarium , na konsultacje z promotorem, mialam podbitą legitymację studencką , caly czas byłam na prawach studenta. Czy w takim razie ZUS ma prawo odemnie ządać zwrotu nienależnie pobranych swiadczen za okres od 28 lutego do 31 listopada? Bardzo proszę o pomoc. dodam ze 25 lat skończyłam w tym roku w lutym.

Witam,
Renta rodzinna przysługuje dziecku do ukończenia 25 lat życia.
W tym roku skończyła Pani 25 lat życia, zatem prawo do renty rodzinnej przysługuje Pani do końca września 2007 r. (ostatni semestr trwał do końca września 2007 r.).

Witam,
Dziękuję za odpowiedź. Dziś odbyła się rozprawa w tej sprawie w Sadzie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych. Trwała dosłownie z zegarkiem w ręku 10 minut. Przedstawiciel Zus-u podtrzymał swoją decyzję iż semestr skończyłam 28 lutego ( studia 3,5 letnie inżynierskie) i ze renta mi od tego czasu nie przysługiwała. Ja dodałam , że od końca lutego do września uczęszczałam na seminarium dyplomowe, ktore wchodzi w skład ostatniego semestru. Dla potwierdzenia okazałam wpis z indeksu mówiący iż zaliczenie seminarium nastąpiło 25 września 2007 a dziekan ostatecznie zaliczył semestr 26 września. Przedstawiłam także legitymację studencką którą miała ważność do 31 października 2007. Sąd orzekł, że wyrok ogłosi 24 kwietnia. Zobaczymy, czy przychyli się do mojego odwołania. Dodam , że zgadzam się na zwrot renty listopadowej wraz z odsetkami, bo ona mi faktycznie już nie przysługiwała.

Witam,
na początek stan faktyczny: rok 2008- ja (24) V rok studiów magisterskich
i siostra(26) III rok licencjatu - oboje pobieramy rentę rodzinną po ojcu czyli świadczenie podzielone jest na dwoje ale policyjną a nie ZUSską, decyzje o przyznaniu renty mamy do końca IX 2008r. Jest koniec września z dniem 1X 2008 siostra już traci prawo do renty a ja przejmuję całość świadczenia jako jedyna osoba uprawniona po zmarłym(kontynuuje naukę na podyplomówce do VII 2009) i dostaje nową decyzje przedłużająca rentę już w większej wysokości od tego momentu. W 2009 jakoś na początku była szkoła siostry wysyła jakieś papiery ze siostra skończyła szkole w VII 2008 i do IX 2008 przez 2 miesiące pobierała niesłusznie świadczenie i otrzymała decyzje o zwrocie renty za 2 miesiące wraz z odsetkami co tez uczyniła. Babeczki w socjalnym w KWP oświadczył że ja z tego tyt. nic nie dostanę żadnego wyrównania,nic:!: Wychodzi na to że MSWiA zabrało sobie część renty za 2 miesiące co było świadczeniem należnym mi a to że ktoś<moja siostra> pobierała je nienależnie nikogo nie obchodzi 9bo to wyłącznie ja od VII 2008 powinienem pobierać rentę w całości ale z przyczyn ode mnie niezależnych nie otrzymałem świadczenia) Pytanie co mogę teraz zrobić??? od decyzji siostry nakazującej zwrot się nie mogę odwołać, ale czy mam szanse wywalczyć coś?? z góry dziękuje.

...z przyczyn ode mnie niezależnych... ciekawe co to za przyczyny.
Siostra miała obowiązek zawiadomienia organu rentowego o zakończeniu nauki - proszę poczytać pouczenie do decyzji, niezależnie od tego na jaki okres miała przyznaną rentę.

Nie masz najmniejszych szans na odzyskanie tej kwoty. Trzeba było zwrócić się do nich o wypłatę pełnej renty, kiedy siostra zakończyła naukę.

rozumiem tylko że ja nie muszę wiedzieć kiedy siostra kończy szkoły,ja mogę nawet nie mieć z nią kontaktu, to że osoba 3cia w tym przypadku moja siostra niesłusznie pobierała rentę to nie jest moja sprawa tylko jej i organu który rentę przyznaje a nie moja. A o wypłatę renty w chwili zakończenia szkoły nie mogłem wystąpi gdyż nie wiedziałem że jej już nie przysługuje. Sformułowanie z przyczyn ode mnie niezależnych chodzi o niezawinione przeze mnie, nie ja zawiniłem a świadczenie które powinno być w wyższej wysokości przyznane mi wcześniej nie zostało z powodu niezależnych ode mnie.Prosiłbym również o jakieś inne opinie na ten temat.

Temat był poruszany już na forum.

Dla przypomnienia i odświeżenia:
Art. 74 ust. 3 ustawy o emeryturach i rentach Z FUS ...W razie ujawnienia okoliczności powodujących konieczność dokonania podziału renty rodzinnej po raz pierwszy lub zmiany warunków dotychczasowego podziału renty ze względu na zmianę liczby osób uprawnionych organ rentowy dokonuje podziału świadczenia od miesiąca ujawnienia tych okoliczności.

Dziękuje bardzo, o to mi właśnie chodziło. Pozdrawiam

Witam, mam pytanie związane z rentą rodzinną: Jestem uprawniona do renty rodzinnej po zmarłym ojcu, dopiero dziś odebrałam zaświadczenie ze szkoły że jestem osoba uczącą się, moje pytanie brzmi: jeśli złoze zaświadczenie do Zus w październiku, czy renta za wrzesien zostanie wyrównana?
Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam

Witam. Mam pytanie, otóż pobieram świadczenie w postaci renty rodzinnej po zmarłym ojcu funkcjonariuszu policji. Moja siostra kończy w kwietniu bieżącego roku 25lat. Nie jest jednak na ostatnim roku studiów więc nie zostanie jej ona przedłużona. Moje pytanie brzmi: czy część renty (połowa) którą pobiera moja siostra będzie mi przysługiwać i czy należy się zwrócić w związku z tym do ZER MSWiA czy wszystko stanie się automatycznie.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Siostra powinna zawiadomić organ rentowy o ukończeniu 25 lat, zaś druga osoba otrzymująca rentę rodzinną z tego samego tytułu powinna skierować wniosek o przeliczenie wypłacanej renty w związku ze zmianą ilosci osób uprawnionych do jej otrzymania.
1 osoba ma prawo do kwoty 85% podstawy, 2 - razem do 90%. A więc formalnie 1 osoba będzie otrzymywała prawie tyle co niegdyś 2.

Mam taki problem, otóż moj ojciec dostal rente rodzinna po moim zmarlym bracie. Dostał ja poniewaz akurat w chwili smierci mial swoja rente chorobowa a nie mial ukonczonych 50 lat. Niestety on pije i nie lozy na rodzine, dostal wyrok sadowy za znecanie psychiczne nad rodzina i nielozenie pieniedzy. Chcialabym to jakos zalatwic tak zeby ta renta przeszla na moja mame. Od poczatku ialo byc tak ze to ona miala ja dostac ale nie miala lat...mama zarabia 1300 zl zasadniczej no i wysluga lat i takie tam, razem 1900 zl ale po odciagnieciu tych wszystkich podatkow itd, zostaje niewiele na zycie. A ma na utrzymaniu 3 dzieci i caly wilki dom. Powiedzcie mi czy jest taka mozliwosc zeby przeniesc rente na mame i czy nie zabiora jej jesli zloze wniosek, bo ona ma ta wyplate... Mam nadzieje ze w miare spojnie to wyjasnilam..

Witam, być może poruszano już niejednokrotnie ten temat ale jestem pierwszy raz na tym forum i nie mogę znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie.
zarówno ja, jak i moja mama, mamy przyznaną policyjną rentę rodzinną po tacie. Moje pytanie, czy po zakończeniu nauki i ukończeniu 25 roku życia, jakaś część mojej renty zostanie przydzielona mojej mamie? Czy po prostu renta mojej mamy wówczas pozostaje bez zmian?

skoro renta była dzielona na 2 os...to "potem" mam otrzyma całość

Powrót