Renta Rodzinna

• Autor wątku Autor wątku diamentoowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

diamentoowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam parę pytań. Jestem w tym temacie ciemna, więc proszę o wyrozumiałość.;)

Przyznano mi rentę rodzinną po zmarłym ojcu w wysokości 543 zł/mies. na okres 3 miesięcy do końca sierpnia. Od pażdziernika kontynuje naukę na wyższej uczelni.
1/ Czy w związku z tym muszę powiadomić ZUS, że kontunuje naukę? Czy jeżeli tego nie zrobię renta zostanie mi odebrana? Czy w tym momencie została wstrzymana skoro tego jeszcze nie zrobiłam... :(
2/ Obecnie nie pracuję. Czy mogę jakoś dorobić, jeśli tak to do jakiej wysokości zarobków, by renta nie została odebrana, ale np zmniejszona jej wysokość? czy o tym również muszę zawiadomić ZUS? :(

3/ Czy mogę odbyć jakiś staż np. z Urzędu Pracy?

Ja otrzymuję rentę rodzinną od kilku lat. sprawa przedstawia się następująco:
1. rozumiem iż teraz będziesz chodziła na I rok studiów? Jeżeli tak to musisz udać się do ZUS i dostarczyć zaświadczenie z nowej szkoły ze jesteś przyjęta na I rok studiów.
2. jeżeli rentę miałaś przyznaną do sierpnia tego roku i nie dostarczyłaś jeszcze zaświadczenia ze studiów we wrześniu nie zostanie ci ona wypłacona. Dostaniesz dwie renty w październiku. Ale radzę się pospieszyć z zaniesieniem zaświadczenia. Renta teraz zostanie ci przyznana do końca września. Zaświadczenia należy składać w najpóźniej w ostatnim miesiącu renty.
3. Możesz spokojnie iść na staż a nawet do normalnej pracy. Obecnie aby dostawać cała nadal rentę możesz zarabiać do 2086 zł. brutto miesięcznie. prug podwyższany jest co 3 miesiące. Ja pracuję już 4 lata i nawet nieźle zarabiam.

4/ Mogę ubiegać się o status osoby bezrobotnej?

Powrót