renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku zuzanna50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuzanna50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Zmarly maz mial ponad 25 udokumentowanych lat pracy z ktorych odprowadzane byly skladki. ZUS odmowil przyznania prawa do renty rodzinnej poniewaz w ciagu ostatnich 10 lat pracy maz odprowadzil do ZUSu w sumie skladek za 3,5 roku a wymagane jest min 5 lat. Zlozylam odwolanie do sadu. Jaka jest szansa aby sad oddalil decyzje ZUSu i przyznal mi i mojemu niepelnoletniemu dziecku rente rodzinna? Dziekuje za odpowiedz

Myślę że szansa na oddalenie decyzji ZUSu jest duża.W takiej lub podobnej sytuacji była moja mama i mój brat.Trzy lata temu zmarł mój tato.Miał udokumentowane 30 lat pracy,ale nie pracował przez ostatnie 10 lat.Sąd przyznał rentę najpierw mojemu bratu jako studentowi.Następnie jak już doszedł do wieku w którym nie może jej brać oraz zakończył studia wniosek o rentę złożyła moja mama.Sytuacja znowu sie powtórzyła.ZUS odmówił przyznania jej renty i znowu sąd zatwierdził że się należy.Trzeba tu uzbroić się w cierpliwość,ale myślę że się opłaci.Pozdrawiam i życzę powodzenia.

mam pytanie. ja i mój brat od 3 lat się oboje uczymy ale tylko brat pobiera rentę rodzinna i on w przyszłym roku kończy edukacje a ja nie i chce wystapic o rente na moje nazwisko i mam w zwiazku z tym kilka pytan . po piersze czy bedzie musial zwrocic mi czesc renty z 3 lat?? bo wlasnie nie wiem nie chce skrzywdzic brata a ja wtedy kiedy było to zalatwiane bylam zbyt pograzona w smutku i zalobie zeby załatwiac rente na swoje nazwisko;/ nie chce obciazac brata ale teraz wiem ze ta renta mi sie tez nalezy...

Powrót