Renta rodzinna..

• Autor wątku Autor wątku Wien
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wien

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Pobieram rente rodzinna po zmarlej zonie, bo jest korzystniejsza niz moja emerytura. Interesuje mnie czy po zawarciu zwiazku malzenskiego strace prawo do renty rodzinnej i w zwiazku z tym pobierac swiadczenie w nizszej wysokosci , moja emeryture. Osoba z ktora ewentualnie zawre zwiazek malzenski jest obywatelka innego panstwa i interesuje mnie czy po mojej smierci bedzie mogla otrzymywac rente rodzinna jako wdowa. Pytanie jest teoretyczne, bo roznica wieku miedzy nami nie jest duza. Odpowiedz na powyzsze pytania jest dla mnie wazna, bo chcemy uporzadkowac swoje sprawy zyciowe, ale nie chcemy tez przez podjecie jakis nieprzemyslanych dzialan pogorszyc swoja obecna sytuacje materialna i ewentualnie rowniez w przyszlosci. Pisalem w tej sprawie do pewnego portalu, ktory udeziela porad prawnych po wniesieniu odpowiedniej oplaty, ale po przeslaniu zapytan prawnych w celu wyceny porady nie otrzymalem zadnej odpowiedzi. Widocznie pytania moje okazaly sie zbyt klopotliwe i nie warte zainteresowania. Obecnie nie przebywam w Polsce i uzyskanie porady prawnej jest dla mnie trudne, wiec postanowilem uzyskac odpowiedz na moje pytania na tym forum. Pozdrawiam wszystkich.

Ostatnia edycja:
1. Widzę, że nie szukał Pan odpowiedzi na postawione pytania na forum. Otóż już wielokrotnie na nie odpowiadano. Po zawarciu związku małżeńskiego NIE TRACI się uprawnień do renty rodzinnej.
2. Nie podał Pan w jakim wieku jest żona więc nie mogę jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie. Być może, ale wysokość renty rodzinnej będzie obliczana na podstawie Pana emerytury.

PS.To forum darmowe i udzielamy odpowiedzi w ramach wolnego czasu i posiadanej wiedzy, ale nie lubimy pisać któryś raz z rzędu tego samego. Na przyszłość proszę użyć opcji "szukaj".

Powrót