W
Wien
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Pobieram rente rodzinna po zmarlej zonie, bo jest korzystniejsza niz moja emerytura. Interesuje mnie czy po zawarciu zwiazku malzenskiego strace prawo do renty rodzinnej i w zwiazku z tym pobierac swiadczenie w nizszej wysokosci , moja emeryture. Osoba z ktora ewentualnie zawre zwiazek malzenski jest obywatelka innego panstwa i interesuje mnie czy po mojej smierci bedzie mogla otrzymywac rente rodzinna jako wdowa. Pytanie jest teoretyczne, bo roznica wieku miedzy nami nie jest duza. Odpowiedz na powyzsze pytania jest dla mnie wazna, bo chcemy uporzadkowac swoje sprawy zyciowe, ale nie chcemy tez przez podjecie jakis nieprzemyslanych dzialan pogorszyc swoja obecna sytuacje materialna i ewentualnie rowniez w przyszlosci. Pisalem w tej sprawie do pewnego portalu, ktory udeziela porad prawnych po wniesieniu odpowiedniej oplaty, ale po przeslaniu zapytan prawnych w celu wyceny porady nie otrzymalem zadnej odpowiedzi. Widocznie pytania moje okazaly sie zbyt klopotliwe i nie warte zainteresowania. Obecnie nie przebywam w Polsce i uzyskanie porady prawnej jest dla mnie trudne, wiec postanowilem uzyskac odpowiedz na moje pytania na tym forum. Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnia edycja: