renta - rozwiązanie umowy o pracę

• Autor wątku Autor wątku goskaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goskaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam
Od 26 lat jestem nauczycielką. Obecnie do końca czerwca jestem na urlopie zdrowotnym, a ZUS przyznał mi rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy na okres 2 lat.
Moje pytanie:
Czy muszę rozwiązać umowę o pracę chcąc pobierać rentę czy też mogę jedynie poprosić dyrekcję o zatrudnienie na 1/2 etatu (np. świetlica - mam uprawnienia) A może rozwiązanie umowy o pracę następuje automatycznie?
po prostu boję się co będzie za 2 lata gdy zupełnie zrezygnuje z pracy a pracować na całym etacie naprawdę nie daję rady (wciąż chodzę na zwolnienia - toczeń z zajęciem układu nerwowego), a dwa nie chcę siedzieć w domu, lubię swoją pracę, ale jak wszędzie jest tu duża konkurencja na rynku pracy i po zwolnieniu się pracy na 1/2 etatu nie dostanę.

Ani przepisy prawa pracy, ani ZUSowskie nie zobowiązują pracownika do rozwiązania umowy o pracę w przypadku renty. Przepisów karty nauczyciela nie znam. Natomiast aby wrócić do pracy po długiej nieobecności, musisz mieć zdolność do pracy od lekarza medycyny pracy; aczkolwiek nie wiem, czy tyczy się to również urlopu dla poratowania zdrowia, bo to nie są przepisy prawa pracy, tylko znowu karty nauczyciela.

Dziękuję za szybką odpowiedź. O tym, że lekarz musi potwierdzić zdolność wiem, bo to on kazał mi starać się o rentę mówiąc iż jej nie wyda, ale skoro ZUS napisał "częściowo niezdolna" to może uda mi się panią doktor przekonać)))) To odrębny temat, wiem. Chodziło mi tylko czy muszę całkowicie rezygnować z obecnej pracy. Dyrekcja juz dziś dopominała się bym szybko pisała podanie o rozwiązanie umowy. Jeśli nie muszę to postaram się" wrócić do żywych". Dziękuję za nadzieję
Gośka

Powrót