renta soc. i ubezwłasnowolnienie

• Autor wątku Autor wątku violasa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

violasa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Jestem osobą na rencie socjalnej z tyt. całkowitej niezdolności do pracy.(mam ukończone studia wyższe). W ZuSie mówią mi że mogę jednak podjąć pracę jeśli taką znajdę.
Zastanawia mnie możliwość ubezwłasnowolnienia mojej osoby i odpowiedzialności karnej za niezgodność z prawem stwierdzenia o ubezwłasnowolnieniu czyli braku osoby odpowiedzialnej za czynności np. podatkowe z tytułu pracy za granicą czy w Polsce.
Czyli chodzi tu o fakt ubezwłasnowolnienia w złej wierze.
Bo niejako za wszystko mi się obrywa w sposób 'nieoficjalny'.
Ponadto obawiam się że ubezwłasnowolnienie zatajono przed moją osobą podczas mojej nieobecności, czy jest to możliwe?
Również martwi mnie czy osoba ubezwłasnowolniona może brać udział w powszechnym głosowaniu?

Również zastanawia mnie czy jeśli na skutek podjęcia pracy czy innych okoliczności ZuS przerwie płacić mi rentę to czy osoby z rodziny mogą tą rentę na moje nazwisko podjąć na nowo?

:D dzięki, ale tu chodzi o to że skoro nie mogę podjąć pracy w zawodzie albo takiej jaką bym chciała, a matka decyduje czy mogę daną pracę podjąć, to mnie zastanawia czy ja jestem ubezwłasnowolniona. Są trzy znaki zapytania.

Powrót