Renta Socjalna a odmowa świadczenia rehabilitacyjnego

• Autor wątku Autor wątku bigbear
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bigbear

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam mały problem z zus , tzn mam rente socjalna przyznana na 5 lat , pracowałem cały czas s zakładzie pracy chronionej we wrześniu miałem przeprowadzona poważna operacje lecz umowa na l4 kończyła mi sie w grudniu wiec pracodawca musiał rozwiązać ze mną umowę , zasiłek l4 skończył mi sie 22stycznia a wniosek o świadczenie rehabilitacyjne złożyłem 4 grudnia wraz z całą dokumentacją , na dniach otrzymałem pismo z odmowna decyzja przyznania świadczenia rehabilitacyjnego " Brak okolicznosci uzasadniajacych ustalenie uprawnienia do swiadczenia rehabilitacyjnego " n-12f Niezdolność do samodzielnej egzystencji , po zapoznaniu sie z dok medyczna stwierdzam brak wskazan do ustalenia zasilku chorobowego .Ubezpieczony ma orzeczona calkowitosc niezdolność do pracy na okres 5 lat -renta socjalna .Czy w takim przypadku jest uzasadnione odwolanie się od decyzji zus bo nie mam zdrowia ani pieniedzy by procesowac sie po sondach , bo 8 lat temu tez pracowałem i otrzymałem świadczenie rehabilitacyjne bedac na rencie socjalnej pojechałem do sanatorium oraz przez cały okres 12mcy miałem rehabilitacje i mój stan zdrowia troszkę sie polepszył wiec moglem wrócić do pracy na portierni wiec teraz teoretycznie swiadczenie rehabilitacyjne jest taka forma poprawy zdrowia by wrocic do pracy , niby nie wolno pracować ale jest inny przepis do rent ze moge dorobić do 70% najniższej krajowej , prosze o pomoc bo zostałem bez środków do zycia .

Powrót