Renta socjalna a praca.

• Autor wątku Autor wątku kocitka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kocitka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam serdecznie.
Pobieram rentę socjalną przyznaną z Zusu. Oczywiście na czas określony. Chciałabym podjąc pracę jako sprzątaczka z orzeczeniem (mam również orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności).
Moje pytanie jest następujące czy Zus moze mi dalej nie przedłużyc renty ze wzgledu na podjęcie pracy? Prosze o odpowiedź. Jestem w cieżkiej stytuacji pobieram tylko 153 zł z opieki oraz mam rentę socjalną. Mieszkam na stancji, nie posiadam meldunku i z chcęcia poszłabym do pracy chronionej.

Witam
Ja właśnie dlatego, że pracuję straciłam rentę socjalną z początkiem sierpnia 2018 roku. Lekarz na komisji powiedział, że nie może mnie uznać osobą "całkowicie niezdolną do pracy" skoro pracuję, a taki stopień, czyli dawna druga grupa, jest potrzebny do renty socjalnej. Poradził złożyć wniosek o rentę chorobową, bo mam wypracowane 5 lat, ale pomimo "częściowej niezdolności do pracy" świadczenia też mi nie przyznali, ponieważ choroba powstała w wieku dziecięcym a wtedy nie były opłacane składki. Brak słów! Chore przepisy!
Ostatnio czytałam, że tylko co szósta osoba niepełnosprawna podejmuje pracę. To wcale nie dziwne skoro państwo tak robi "pod górkę' osobom niepełnosprawnym.
Również podjęłam pracę, bo z samej renty socjalnej nawet na opłaty i leki nie wystarczało, nie wspominając o wyżywieniu... :rolleyes:

Powrót