Renta socjalna i renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku ryhvan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ryhvan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,
Czy pobierając rentę socjalną zyskam finansowo na świadczeniu jeśli będę ubiegać się o rentę rodzinną wraz z moją mamą po śmierci ojca? Pobieram najniższą rentę socjalną a moja mama pobiera najniższą emeryturę i oo śmierci taty oboje chcemy ubiegać się o renet rodzinną ale nie wiem czy mi się to opłaci wraz z mamą złożyć do ZUS wnioski o tę rentę. Dodam że jestem od urodzenia niezdolny do pracy i rentę socjalną mam przyznaną na stałe a moja mama pobiera najniższa emeryturę, Będę wdzięczny za każdą odpowiedz.
Pozdrawiam.

To zależny, ale najprawdopodobniej się opłaca. Renta rodzinna jest zależna od kapitału początkowego rodzica. Renta socjalna raczej jest przyznawana na krótkie okresy czasu, a renta rodzinna na dłużej lub dożywotnio. Jeśli matka ma emeryturę, to lepiej wnioskować o rentę rodzinną tylko dla jednej osoby, bo jak na dwie, to i tak się podzieli na pół. Po śmierci matki, możesz być sierotą zupełnym i mieć jeszcze dodatkowe profity.

ryhvan napisał:
Dziękuję za odpowiedz.

Trzeba by dokładnie znać szczegóły Twojej sprawy i zmieniać plany w zależności od tego co się stanie. Nie wiadomo czy Tobie dadzą tak bezproblemowo, bo ZUS może stwierdzić że nie byłeś całkowicie niepełnosprawny przed 16 lub do ukończenia szkoły. Nie wiem czy matka spełnia warunki na rentę rodzinną. A jeśli spełnia, to może być to łatwiejsza droga.

Powrót