Renta socjalna, renta z tytułu niezdolności do pracy - kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku EmKacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EmKacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Jestem osobą z orzeczonym na stałe umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Wyczytałem w Internecie, że orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności wydane przez Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności jest równorzędne z orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS o całkowitej niezdolności do pracy. W okresie, kiedy nie miałem jeszcze stałego orzeczenia wystąpiłem do ZUS z wnioskiem o rentę socjalną - odmówiono mi, argumentując to tym, że nie jestem całkowicie niezdolny do pracy. Jestem osobą schorowaną - po porażeniu mózgowym oraz zapaleniu opon. Mam znaczny ubytek słuchu. Choruję na epilepsję i leczę się w poradni neurologicznej i laryngologicznej. Lekarz laryngolog oraz neurolog nie rokują poprawy mojego stanu zdrowia.

1. Jakiej podstawy prawnej mam użyć by wykazać równość orzeczenia o niepełnosprawności oraz lekarza orzecznika?

2. Na podstawie podanych informacji o którą z rent wymienionych w temacie mogę się ubiegać?

3. Jakie niezbędne dokumenty muszę przygotować? (ksera)

4. W razie ponownej odmowy - jaka jest procedura odwoławcza? Jakie są kolejne instancje odwołań?

Z góry dziękuję odpowiedź.

Pozdrawiam! :)

EmKacz napisał:
Wyczytałem w Internecie, że orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności wydane przez Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności jest równorzędne z orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS o całkowitej niezdolności do pracy.
Bzdura totalna.
1. jak wyżej
2. Skoro nie renta socjalna, to zostaje renta z tytułu niezdolności do pracy, ale trzeba wykazać dodatkowo odpowiedni staż pracy i właściwy moment powstania niezdolności do pracy. Serwis ZUS - Renty z tytułu niezdolności do pracy
3. tam też o dokumentach.
4. od orzeczenia lekarza orzecznika mozna złożyć sprzeciw do komisji lekarskiej - w ciągu 14 dni od odebrania. Potem dostajesz decyzję - jesli się z nią nie zgadzasz, możesz w ciągu 30 dni złożyć odwołanie do sądu za pośrednictwem ZUS.

Czy do stażu pracy wlicza się okres studiów? Z tego co mi wiadomo trzeba też wykazać okresy składkowe i nieskładkowe. W przypadku wieku do 20 lat włącznie ten okres wynosi 1 rok. Czy w mojej sytuacji jestem w stanie wykazać taki okres? W październiku zacznę drugi rok studiów. Jeżeli wyczerpałbym wszystkie krajowe instytucje odwoławcze to gdzie się odwoływać poza Polską? Mam na myśli instytucje UE.

Witam

Okres studiów to okres nieskładkowy. Okres nieskładkowy stanowi 1/3 okresu składkowego.
Za każde 12 miesięcy studiów - masz 4 miesiące składkowe.

Sam jestem na rencie socjalnej z powodu schizofrenii paranoidalnej. Mam rentę przyznaną na rok. Będę z ZUS walczył o rentę rodzinną. Też mam umiarkowany stopień niepełnosprawności na stałe. Nie jest to równoznaczne z decyzją ZUS. Gdyż ZUS orzeka o tym czy jesteś niezdolny do pracy czy zdolny.

Pozdr

jarcunek napisał:
Okres nieskładkowy stanowi 1/3 okresu składkowego.
Za każde 12 miesięcy studiów - masz 4 miesiące składkowe.
Ano nie. Okresy nieskładkowe ogranicza się do 1/3 udowodnionych okresów składkowych. Czyli żeby ZUS zaliczył np. 4 miesiące studiów trzeba mieć udowodnione np. 12 miesięcy pracy (1/3 z 12 = 4).
Reszta się zgadza

witam czytam tu i nierozumiem bo pisze ktos ze stopien niepelnosprawnosci umiarkowanyale nie z zusu np ,mam, to dlaczego z gminy mi niechca przyznac zasilku pielegnacyjnego bo twierdza ze nie jest to choroba przed 21 rokiem zycia faktycznie jest tylko nie udokumentowana choroba schermana bo trudne do zdjagnozowania a pozostalosci po niej sa na mnie widoczne wiec jak mam je udokumentowac ? lekarz mi poradzil zlozyc dokumenty do sadu pracy i tam powolaja bieglego ja jestem osoba dorosla dlaczego do sadu pracy a wyszlo 8 lat temu wiec co mam zrobic ? niepracuje i jakie koszty bede musiec poniesc niech mi ktos to wytlumaczy pozdrawiam

Witam! Mam orzeczenie o stopniu niepełnosprawności lekkiego ( symbol przyczyny niepełnosprawności 05-R 11-I)Starałam się o rentę chorobową i ZUS mnie odrzucił.Po tej decyzji z ZUS odwołałam się i dostałam znowu decyzję odmowną. Czy przy takim stopniu niepełnosprawności mogę starać się po raz trzeci odwołać do ZUS oraz innej instytucji o przyznanie renty chorobowej lub socjalnej.Proszę o rady .

Witam, mam pytanie .W przyszłym roku koncze 50 lat ,ale choruje na kręgosłup i prwdopodobnie ppójdę na rente, czy w 2015roku będę mogla prześć na rente rodzinną po mężu. Mąż zmarłw2011r

Witam,
Posiadam orzeczenie o niepełnosprawności lekkie czy w takiej sytuacji mogę jednocześnie mieć orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy (renta socjalna)?

Ostatnia edycja:
Lekkie to nie jest równoznaczne z całkowitą niezdolnością.

Witam, Mam pytanie dotyczące renty socjalnej,
Czy żeby się o nią starać trzeba mieć stopień niepełnosprawności?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam.

Mam rentę socjalna całkowita niezdolność do pracy chciałabym założyć własną działalność czy i kiedy renta będzie zabrana Proszę tylko o potwierdzone informacje

Prosze powiedziec jakie argumenty, wnioski, tezy , dokumenty lekarsrkie przemawiaja za przyznaniem renty. Co musze udowodnic aby ja otrzymac

Powrót