S
student-cku-chojnice
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 41
Szanowni Państwo,
Dzień Dobry !
Zwracam się z uprzejmym zapytaniem, odnośnie procedury odwoławczej w sprawie o rentę socjalną.
Sprawa ciągnie się już ponad rok, kiedy to w maju ubiegłego roku złożyłem odwołanie do Sądu Pracy i Ubezpieczeń Spolecznych - od niekorzystnej dla mnie decyzji ZUS.
Teraz opiszę w skrócie swoją sytuację.
Grudzień ubiegłego roku - badanie przez biegłego ortopedę.
Opinia z dnia 29.01.2019 - niekorzystna / nie jest Pan całkowicie niezdolny do pracy.
Marzec tego roku - badanie przez pozostałych biegłych: kardiolog, neurolog, alergolog, medycyna pracy, psychiatra, psycholog kliniczny.
8.05.2019 - wpływ opinii do sądu. Opinia wystawiona w formie łącznej.
24.05.2019 (wczoraj) - otrzymałem pocztą opinię łączną od w/w biegłych.
Wniosek : Niekorzystne, popierają opinię lekarza orzecznika ZUS, jak i komisji lekarskiej ZUS.
Moje pytanie jest następujące.
Co dalej ?
W dniu dzisiejszym złożyłem (wysłałem) sprzeciw od tych opinii - miałem na to 7 dni, jednak czym szybciej , tym lepiej.
Co w tej sytuacji ? Jak dalej będzie to wszystko wyglądało ?
Czy oznacza to, że teraz biegli ci sami wydadzą opinię uzupełniającą ?
Czy też będę wzywany na ponowne badania ?
Czego mogę się spodziewać ?
Czy mogę się spotkać z sytuacją, że biegli zmienią swoje zdanie i uznają moją całkowitą niezdolność do pracy?
Czy obędzie się to bez kolejnych wizyt na badaniach ?
-----
Kończąc zapytanie :
Jak może wyglądać ewentualna dalsza procedura?
Proszę o pomoc, oraz odpowiedzi w sprawie.
Dzień Dobry !
Zwracam się z uprzejmym zapytaniem, odnośnie procedury odwoławczej w sprawie o rentę socjalną.
Sprawa ciągnie się już ponad rok, kiedy to w maju ubiegłego roku złożyłem odwołanie do Sądu Pracy i Ubezpieczeń Spolecznych - od niekorzystnej dla mnie decyzji ZUS.
Teraz opiszę w skrócie swoją sytuację.
Grudzień ubiegłego roku - badanie przez biegłego ortopedę.
Opinia z dnia 29.01.2019 - niekorzystna / nie jest Pan całkowicie niezdolny do pracy.
Marzec tego roku - badanie przez pozostałych biegłych: kardiolog, neurolog, alergolog, medycyna pracy, psychiatra, psycholog kliniczny.
8.05.2019 - wpływ opinii do sądu. Opinia wystawiona w formie łącznej.
24.05.2019 (wczoraj) - otrzymałem pocztą opinię łączną od w/w biegłych.
Wniosek : Niekorzystne, popierają opinię lekarza orzecznika ZUS, jak i komisji lekarskiej ZUS.
Moje pytanie jest następujące.
Co dalej ?
W dniu dzisiejszym złożyłem (wysłałem) sprzeciw od tych opinii - miałem na to 7 dni, jednak czym szybciej , tym lepiej.
Co w tej sytuacji ? Jak dalej będzie to wszystko wyglądało ?
Czy oznacza to, że teraz biegli ci sami wydadzą opinię uzupełniającą ?
Czy też będę wzywany na ponowne badania ?
Czego mogę się spodziewać ?
Czy mogę się spotkać z sytuacją, że biegli zmienią swoje zdanie i uznają moją całkowitą niezdolność do pracy?
Czy obędzie się to bez kolejnych wizyt na badaniach ?
-----
Kończąc zapytanie :
Jak może wyglądać ewentualna dalsza procedura?
Proszę o pomoc, oraz odpowiedzi w sprawie.