Renta Socjalna - ZUS - Opinie Biegłych - Apelacja

• Autor wątku Autor wątku student-cku-chojnice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

student-cku-chojnice

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Szanowni Państwo,
Dzień Dobry !

Zwracam się z uprzejmym zapytaniem, odnośnie procedury odwoławczej w sprawie o rentę socjalną.

Sprawa ciągnie się już ponad rok, kiedy to w maju ubiegłego roku złożyłem odwołanie do Sądu Pracy i Ubezpieczeń Spolecznych - od niekorzystnej dla mnie decyzji ZUS.

Teraz opiszę w skrócie swoją sytuację.

Grudzień ubiegłego roku - badanie przez biegłego ortopedę.

Opinia z dnia 29.01.2019 - niekorzystna / nie jest Pan całkowicie niezdolny do pracy.

Marzec tego roku - badanie przez pozostałych biegłych: kardiolog, neurolog, alergolog, medycyna pracy, psychiatra, psycholog kliniczny.

8.05.2019 - wpływ opinii do sądu. Opinia wystawiona w formie łącznej.

24.05.2019 (wczoraj) - otrzymałem pocztą opinię łączną od w/w biegłych.

Wniosek : Niekorzystne, popierają opinię lekarza orzecznika ZUS, jak i komisji lekarskiej ZUS.

Moje pytanie jest następujące.

Co dalej ?

W dniu dzisiejszym złożyłem (wysłałem) sprzeciw od tych opinii - miałem na to 7 dni, jednak czym szybciej , tym lepiej.

Co w tej sytuacji ? Jak dalej będzie to wszystko wyglądało ?

Czy oznacza to, że teraz biegli ci sami wydadzą opinię uzupełniającą ?

Czy też będę wzywany na ponowne badania ?

Czego mogę się spodziewać ?

Czy mogę się spotkać z sytuacją, że biegli zmienią swoje zdanie i uznają moją całkowitą niezdolność do pracy?

Czy obędzie się to bez kolejnych wizyt na badaniach ?

-----

Kończąc zapytanie :

Jak może wyglądać ewentualna dalsza procedura?

Proszę o pomoc, oraz odpowiedzi w sprawie. :(

@ref.

Jestem w bardzo podobnej sytuacji co Pan, też mi biegły napisał, że nie jestem całkowicie niezdolna do pracy. Też miałam 7 dni na złożenie zarzutów do opinii, tak też uczyniłam. Aktualnie Sąd wysłał pismo procesowe do pełnomocnika ZUS (czyli odpis moich zarzutów), teraz trzeba czekać na odpowiedź pełnomocnika. Ja wniosłam także o przesłuchanie biegłego przez Sąd i wydanie opinii uzupełniającej. Wkrótce mam pierwszą rozprawę, ale później czekają mnie następne. Tyle, że ja miałam już przyznaną rentę socjalną i mi zabrali.

Szanowni Państwo.

Pojawiły się nowe okoliczności w sprawie.

W dniu dzisiejszym otrzymałem wezwanie na rozprawę, która odbędzie się 25.07 o godz. 8.20

Na wezwaniu jest informacja, iż stawiennictwo jest nieobowiązkowe, jednak dla własnego dobra - zawsze warto się tam udać.

Na wezwaniu jest informacja, iż w sprawie wyjaśnienia będą składali dr. Psychiatra, Psycholog oraz specjalista Medycyny Pracy.

Jako, iż opinie biegłych były dla mnie niekorzystne, w terminie 7 dni, zgodnie z pouczeniem, złożyłem sprzeciw.

I taką dostałem odpowiedź, o wezwaniu i o wyjaśnieniach, które będą składali biegli.
Informacja jest na wezwaniu taka,że będą biegli składali ustne wyjaśnienia.

Teraz moje pytanie jest takie.

Czego mogę się spodziewać na rozprawie?

Jakie oni mogą składać wyjaśnienia ? Czy mogą podczas przesłuchania zmienić swoją decyzję, czy raczej podtrzymają poprzednią?

Czy oznacza to, iż moje drogi odwoławcze przed Sądem Okręgowym dobiegają końca i pozostaje apelacja?

Jak może wyglądać procedura ?

Proszę o odpowiedź w sprawie.
Pozdrawiam :)

Jeśli się nie uda pozostaje apelacja

W moim przypadku Sąd zarządził powołanie kolejnych biegłych w innym mieście, a wnioskowałam o przesłuchanie ich, więc możesz jeszcze tak próbować, mieć nadzieje, że inni biegli wydadzą inną opinię. Tyle, że ja już czekam 1,5 miesiąca na wyznaczenie terminu biegłych i nic. To wszystko się długo wlecze.

Chociaż Twoja sprawa ciągnie się już ponad rok, to jakaś masakra

Powrót