renta socjalna

• Autor wątku Autor wątku stefek24944
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stefek24944

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
mój ojciec otrzymuje rente inwalidzką i uzależniona ona jest od dochodów , co roku składa oswiadczenie o dochodach , teraz chce sprzedać dom i przeprowadzić sie do Polski w Sozialamcie zapytali go co zrobi z pieniedzmi ze sprzedaży domu ? Czy to zgodne z prawem , co ich to obchodzi , trzeba odpowiadac na to pytanie ? czy też renta moze w zwiazku z tym moze być obniżona ?

Obchodzi ich, bo pomoc socjalna jest tylko dla osob, ktore nie maja zadnych wlasnych srodkow finansowych do zycia, a nie dla tych, ktorzy maja pieniadze na koncie i chca sobie polepszyc status materialny. Te pytania sa zupelnie zgodne z prawem i jak tych pieniedzy ze sprzedazy domu bedzie za duzo, to w ogole nic nie dostanie.

A za falszywe dane we wniosku grozi kara pieniazna, a w drastycznych przypadkach nawet kara wiezienia, bo to jest wyludzeanie pieniedzy i jest traktowane jak oszustwo podatkowe, czyli surowo

w sumie to jest renta inwalidzka przyznana na podstawie & 48 SGB i &60 BVG , ale z tego co pamietam to zawsze była zależna od dochodów za ubiegły rok , a co to znaczy za dużo ?
wiem ze najlepiej jakby nic nie miał , jakie kwoty tu sa brane pod uwage ?

Renta inwalidzka (Erwerbsminderungsrente) jest wyplacana przez niemiecki "ZUS" (Deutsche Rentenversicherung), a nie Sozialamt. I renta inwalidzka nie jest zalezna od posiadanego majatku, tylko od tego, ile sie ma wplaconych skladek do tego niemieckiego "ZUSu"

Skoro tu Sozialamt ma cos do powiedzenia, to znaczy, ze Sozialamt doplaca do tej renty do minimum egzystencjalnego, a to zalezy od posiadanego majatku, a poza tym, niemiecka pomoc socjalna jest wyplacana tylko osobom mieszkajacym w Niemczech, za granica nie przysluguje

ojciec otrzymał od nich taka odpowiedź :

,,Pańska Sprawa zgodnie z Federalną Ustawą o Zabezpieczeniu (BVG) – Przeprowadzka do Polski -
Szanowny Panie
jeśli ma Pan zamiar przeprowadzić się do Polski zgodnie z ustawą w dalszym czasie przysługiwać będzie Panu roszczenie o rentę dla osób poszkodowanych w trakcie wojny.
Pańskie akta zostaną w takim wypadku przesłane do stowarzyszenia Landschaftsverband Westfalen-Lippe, Münster.''

to znaczy że mu jednak nie zabiorą jak sie przeprowadzi z tego rozumiem , kwota natomiast ze sprzedazy domu nie wiem czy starczy mu zeby kupic mieszkanie w Polsce ponieważ nie był on tylko jedynym właścicielem domu ,
czy też mogą jednak po przeprowadzce wstrzymać ?
wydawało mi się ze po przystapieniu Polski do Unii nie ma to znaczenia gdzie dana osoba mieszka ?

Powrót