M
MateuszD
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Jestem na przedostatnim roki studiów (na jednym wydziale studiuje dwie specjalności, z czego jedną kończę w lutym, a drugą w czerwcu), w czerwcu skończyłem 25 lat. Od października zacząłem ostatni rok studiów. Do października miałem przyznaną także rentę rodzinna po zmarłym w 1998 roku ojcu. Byłem w ZUSie i pytałem się czy mogę ubiegać się o przedłużenie renty (rentę specjalną). Powiedziano mi, że tak i że musze składać podanie do prezesa ZUS. Tak tez postąpiłem. Prezes ZUS odmówił mi przyznania takiej renty powołując się na to, że jestem pełnoletni i że mogę podjąć pracę zarobkową, nie uwzględniając tego, że jestem studentem dwóch specjalności i że nie posiadam żadnych środków do życia gdyż mieszkam sam. W piśmie tym napisano także, iż nie mogą się odwołać do sądu tylko do niego. Z tego wynika, że wszystko zależy od jego dobrej woli.
Czy koś by mi mógł pomóc i doradzić, co ja mam teraz zrobić, czy może polecił jakieś artykuły prawne, na jakie mógłbym się powołać w odwołaniu i jak nie przyzna mi drugi raz, co mam zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
Czy koś by mi mógł pomóc i doradzić, co ja mam teraz zrobić, czy może polecił jakieś artykuły prawne, na jakie mógłbym się powołać w odwołaniu i jak nie przyzna mi drugi raz, co mam zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.