Renta strukturalna po małżonku... przy własnej rencie chorob

• Autor wątku Autor wątku dfs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dfs

Użytkownik
Odpowiedzi
125
Witam!

Mam pewien problem z rentą strukturalną:

Nie dawno zmarły Pan X pobierał rentę strukturalną, po jego śmierci świadczenie te chciała przejąć jego małżonka... i w normalnej sytuacji tak by było ,gdyby nie fakt że owa małżonka Pana X sama pobiera rentę tyle że chorobową... (otrzymała ją nie długo przed przyznaniem renty strukturalnej Panu X)

I z uwagi na fakt iż w chwili przyznania Panu X renty strukturalnej jego małżonka miała już świadczenie, teraz jego małżonka nie ma prawa się o nią ubiegać?? <- tak przynajmniej twierdzą szeregowi urzędnicy w Agencji Restrukturyzacji I Modernizacji Rolnictwa.

stąd rodzą się moje pytania:

1)Ale czy na pewno tak jest jak to mówią urzędnicy z ARiMR??
2)Czy nie możliwa jest np. sytuacja że małżonka Pana X zawiesi pobieranie renty chorobowej w zamian za przejęcie renty
strukturalnej po mężu??
3)Jeżeli powyższe odpowiedzi są nie satysfakcjonujące to czy: Niemożliwe jest powaołaie się na precedens względem tego jak to ma miejsce przy innych "normalnych" świadczeniach??

Witam,
Niestety z tego, co mi wiadomo muszę potwierdzić, że jeśli Pani X pobiera rentę chorobową nie może otrzymać renty strukturalnej.

A co w sytuacji gdyby o ile to możliwe zawiesić rentę chorobową??

Czy wówczas złożony wniosek o przejecie miałby racje bytu??

Czy też zawieszenie reny chorobowej nie jest równoznaczne z brakiem przyznanego prawa do renty chorobowej??

Powrót