Renta-ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku mariusz sa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz sa

Użytkownik
Odpowiedzi
134
Witam-Mam taki problem,otóż jestem rencistą z zusu,renta z tytułu czasowej niezdolności do pracy,od 2012r-w tym roku na koniec mc,kończy mi się,okres na jaki dostałem,w mc styczniu złożyłem stosowny wniosek,do Zusu,o przedłużenie,minął już miesiąc ,niebawem skończy mi się to świadczenie,i teraz nie bardzo wiem,gdzie i kto będzie mnie ubezpieczał,ponieważ z Zusu,nie dostałem żadnego pisma,a niebawem mam termin do lekarza dość daleko od miejsca zamieszkania-czy w takim razie lekarz mnie przyjmnie-skoro k
już nie będe ubezpieczony?i co w związku z waloryzacją rent,jeżeli lekarz orzecznik,stwierdzi w dalszym ciągu moją niezdolnośc do pracy,a prawdopodobnie będzie to już po 1 marca?,Wyczytałem że waloryzacja należy się osobą,które nabyły prawa do renty,przed 1 marca?.Teraz jestem w tym wszystkim zamotany?

mariusz sa napisał:
kto będzie mnie ubezpieczał,ponieważ z Zusu,nie dostałem żadnego pisma,
W związku z tym, że jesteś w okresie trwania postępowania o przyznanie renty, zwrócić się do ZUS o wydanie zaświadczenia.
Art. 67 ust. 7./ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej / Osoba ubiegająca się o przyznanie emerytury lub renty pomimo wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia ma wraz z członkami rodziny, o których mowa w art.3 ust. 2 pkt 5 i 6, prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego w okresie trwania postępowania o przyznanie tych świadczeń.

Powrót