Renta w Niemczech-co robic.

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Zauwazylam na forum,ze w sprawie z ktora sie tutaj chce zwrocic,dosc dobrze zorientowana jest osoba POGODNIAK,ale moze i ktos inny cos mi doradzi.
Otoz tak :
mieszkam i zyje tu w niemczech,niedawno tez tutaj bo 18 marcy wyszlam za maz.jestem po operacji kregoslupa szyjnego,mam wstawiony tam metal: dwa razy mialam robiona schmercterapie-sa to zastrzyki e kregoslup,w odcinek dolny kregoslupa,bo od roku juz szwankuje ni dolny odcinek.,dwukrotnie sie mnie pytano czy nie zdecydowalabym sie na operacjeodcinka dolnego kregoslupa ale ja to odwlekam,po prostu sie boje;jestem po usunieciu jajnikow i macicy ( rak),mam astme,mialam tutaj rowniez operowana tarczyce ( w Polsce rowniez mialam operowana tarczyce) tak ze samej tarczycy nie mam prawie wcale i musze dozywotnio lykac leki Schilddrüsenhormon L-Thorax 125 mg.Bylam w niemczech w sanatorium,pytalam sie tu ordynatora odnosnie renty ( mam tu ustawowe 5 lat pracy).Do pracy nie wroce ,poniewaz sama nie chce ktoregos dnia wyladowac na wozku inwalidzkim,a oddech ze wzgledu na astme wiele mi utrudnia w zyciu i sa caly czas bole kregoslupa.Niestety z tego co mi tutaj ten lekarz ordynator powiedzial,to powiem prosto to tak,ze kregoslup moga w niemczech " naprawic"-czyli zoperowac,a taka osoba teoretycznie nadaje sie do pracy,czyli na kregoslup choc mam go zniszczony renty nie otrzymam.Nadmienie ze mam Schwerbehinderteausweis i 60 % niepelnosprawnosci.Wiem,ze polacy nie akceptuja badan z zagranicy,polscy lekarze chca by badania byly z Polski.Co mam zrobic,by moc ubiegac sie o swoja rente w Polsce ?Mam w Polsce przepracowane 15 lat pracy.Czy ktos moglby mi podpowiedziec,jakie mialabym poczynic w tym celu kroki,by otrzymac rente chorobowa z Polski za swoje lata pracy tam? Dodam ze mam 55 lat i ogolnie wiadome jest ze w tym wieku juz pracy sie w Polsce nie znajdzie ,to jedno,po drugie jak wspomialam zyje i mieszkam tu,w Niemczech ,juz 14 lat,a tutaj juz gdy pracodawca zobaczy tylko ze mam 60 % behindertosci-na prace nie mam co liczyc,a takze juz i wiek moj mowi sam za siebie.Czy ktos moglby mi cos sensownego doradzic ? Bylabym bardzo wdzieczna.Co mam robic?
gina 501.

Nie doradze ci, jak jest z renta chorobowa/inwalidzka z Polski, bo nie znam polskich przepisow w tym zakresie. Ale skoro mieszkasz tutaj juz 14 lat, to moim zdaniem zwykly zasilek Hartz IV (tzw. socjal) wraz z dodatkiem mieszkaniowym bedzie wyzszy niz taka renta z Polski po przeliczeniu na euro.

Ordynator w sanatorium tak mowi, bo te sanatoria sa oplacane przez Deutsche Rentenversicherung i lekarze w takich sanatoriach maja nieoficjalny prikaz, zeby pisac mozliwie negatywne opinie na temat renty.

Musisz znalezc lnieieckiego ekarza domowego, ktory bedzie ci dawal przez mozliwie dlugi czas zwolnienia lekarskie i ktory cie bedzie wspieral w twoim zamiarze otrzymania renty. Po kilku miesiacach na zwolnieniu (w jednym kawalku) mozesz probowac zlozyc wniosek na rente ze wzgledu na niemoznosc wykonywania zawodu (Erwerbsunfähigkeitsrente), dla ciebie to byloby korzystniejsze, bo przyjechalas do Niemiec przed przystapieniem Polski do Unii Europejskiej, wiec ciebie bedzie obowiazywac stara polsko-niemiecka umowa o zabezpieczeniu socjalnych z lat 70-tych, gdzie Niemcy beda ci doliczac polski staz pracy do niemieckiego

Maz ma niemieckie obywatelstwo."3-go stycznia skonczylo mi sie ALG 1 .Tego HarzIV nie przyznano mi,poniewaz doliczano do dochodow zarobki meza(wowczas Lebensgefährte) i sie okazalo ze on za duzo zarobi wiec HarzIV nie dostane bo on musi mnie utrzymac.Dalej,jako sama musialabym Freiwiligaversicherung oplacac by byc ubezpieczona ( +-150e na m-c) czyli to tez by odchodzilo z meza pieniedzy.Wowczas postanowilismy nasz zwiazek zalegalizowac.I po slubie maz zmienil klase z 1-ki na 3-ke a ja na 5-ke i w przyszlym m-cu powinien juz dostac wiecej do pensji.A po co mi zwolnienie lekarskie jesli ja nie pracuje? Juz mi poinformowano,ze w niemczech moge dostac rente za lata przepracowane w niemczech a za lata przepracowane w polsce musze dostac z polski.Jedno tylko co w tym dobre ,ze w Polsce nie bede musiala na komisje stawac i ze wystarczy z niemiec orzeczenie o niezdolnosci do pracy.

ok, nie dotyczalem, ze juz przez rok dostawals ALG I.

No to musisz zlozyc wniosek w Deutsche Rentenversicherung na rente inwalidzka (Erwerbsminderungsrente) dolaczyc atesty lekarskie i czekac na decyzje, ale jak pisalem wyzej, bez aktywnego wsparcia twojego lekarza rodzinnego bedzie to bardzo trudno. bo nawet z jego wsparciem a taka rente w dzisiejszych czasach nie jest latwo

Jak sie zalatwia taka renta w Polsce, nie mam pojecia

Dziekuje,z renta w Polsce sobie poradze, mnie glownie chodzi by tu w niemczech otrzymac orzeczenie o niezdolnosci do pracy(Arbeitsunfähig),bo powiedzialam ,ze nie dam sie wykonczyc,a jaka to praca w Aletnheimie,to zaden polak sobie nie wyobraza. Praca do ktorej tu przyjezdzaja Polki na tzw 24-ry ( rund um die Uhr) to pikus w porownaniu do pracy w Altenheimie. Bede probowac,dziekuje.papiery na wniosek o rente inwalidzka otrzymam z Deutsche Rentenversicherung,rozumiem,tak?Bardzo dziekuje.

Przepraszam ,ze raz jeszcze zapytam: czy o ten wniosek na te rente mam sie zwrocic do Rentenversicherung? Od nich go dostane? i po wypelnieniu tam odeslac? Dziekuje.

Rente inwalidzka wyplaca w Niemczech Deutsche Rentenversicherung, musisz zrobic u nich termin i oni ci powiedza, co i jak. Tylko nie mow im, ze nie chcesz pracowac, bo praca jest za ciezka, tylko ze z powodow zdrowotnych nie jestes w stanie pracowac. Ale raz jeszcze podkreslam, bez atestow od lekarzy, ktorzy potwierdza, ze nie jestes w stanie pracowac, tej renty nie dostaniesz

Atestow lekarskich mam az nadto,to nie problem .Serfujac po forum natknelam sie na dwa sformulowania : Erwerbsminderungsrente i Erwerbsunfähigkeitsrente. Czym sie roznia? Czy to to samo? Jaka bylaby pewniejsza w moim przypadku? ( Moja zupelnie pierwsza wypowiedz:-nie jestem w stanie naprawde pracowac;-ale jesli czlowiek chodzby przez 3 godz dziennie bylby w stanie pracowac,nie ma szans na rente) Ja zas "teoretycznie" jak powiedzial pan ordynator ,nadawalabym sie wg przepisow do pracy na te 3 godz dziennie,chociaz pan ordynator wie ze to " teoretycznie" nie idzie u mnie w parze z " praktycznie".

Ostatnia edycja:
To zalezy od roku urodzenia, dla osob urodzonych przed rokiem 1961 sa troche inne (korzystniejsze) przepisy

Generalnie teraz jest tylko
- volle Erwerbsminderungsrente (jesli nie mozna w ogole pracowac wiecej niz 3 godziny dziennie
- teilweise Erwerbsminderungsrente (jesli mozna pracowac od 3 do 6 godzin)

Atesty okreslajace same schorzenia same w sobie nic ci nie dadza, potrzeba stwierdzenia przez lekarza, ile godzin dziennie jestes w stanie pracowac z tymi schorzeniami, i niestety liczy sie "teoretycznie", a nie "praktycznie".

Deutsche Rentenversicherung w razie watpliwosci wysle cie do wlasnego lekarza-orzecznika, a on bedzie to ocenial z reguly wg ich wytycznych, ktore sa z reguly na niekorzysc pacjentow. Potem pozostaje tylko sad, zeby to odkrecac. To nie jest latwa sprawa

Ostatnia edycja:
Powrót