Renta wdowia rozliczenie roczne w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Radtuli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radtuli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Od 2015 r otrzymuje duza rente wdowia po zmarlym mezu. Miejsce zamieszkania mam w Polsce oraz jestem czynna zawodowo. Z przychodow osiagnietych w Polsce rozliczam sie oczywiscie w miejscowym US. Zgodnie z pzepisami o unikaniu podwojnego opodatkowania nie rozliczam renty wdowiej w Polsce.
Prawnik zajmujacy sie moimi sprawami przekazal mi informacje, iz z renty wdowiej nie musze skladac zadnych rocznych zeznan w Niemczech.
Otrzymalam do zaplaty z niemieckiego US za lata 15, 16, 17 prawie 2000 euro zaleglego podatku. Czy niemiecki prawnik wprowadzil mnie w blad? Zmienily sie przepisy? Bardzo prosze o informacje.

Według mojej wiedzy zgodnie z zasadą unikania podwójnego opodatkowania powinnaś Twoją rentę podać do rozliczenia w Pl, gdyz to na podstawie wszystkich Twoich przychodów (Pl+De) powinna zostać wyliczona stopa procentowa w celu wyliczenia podatku od polskich przychodów!!! A więc Twoja renta ma tu kluczowe znaczenie.
Poza tym, ze masz przychody w 2 krajach, powinnas pobrać z polskiego US zaświadczenie, celem przedłożenia go w niemieckim US, gdzie równiez powinnaś sie rozliczyć, gdyz masz mieszane przychody. Jesli w Pl nie miałabyś zednych przychodów, sprawa wyglądała by znacznie inaczej. Czy Twój prawnik wie, ze w Pl pracujesz?

Powrót